Közel nyolc év börtönre ítélték a szexuális erőszakkal vádolt sátoraljaújhelyi ápolót

Megosztás

A Sátoraljaújhelyi Járásbíróság ítéletet hozott annak az ápoló foglalkozású vádlottnak az ügyében, akivel szemben szexuális erőszak minősített esete miatt emelt vádat az ügyészség.

A bíróság által megállapított tények szerint a vádlott férfi, mint a sátoraljaújhelyi kórház ápolója, jogosult volt arra, hogy orvosi utasítás alapján infúziós terápiát végezzen, illetve intravénás injekciót adjon be. 2020. július 9-én este, miután az éjszakai műszakot megkezdte, a vádlott egészségügyi indokok nélkül és orvosi utasítás hiányában nyugtatót és altatót juttatott az egyébként infúziós kezelés alatt álló sértett szervezetébe azért, hogy vele a későbbiekben szexuális kapcsolatot létesítsen. Ezt követően az éjjeli órákban a vádlott az alvó és védekezésre képtelen állapotba helyezett sértettel alsó ruházatát lehúzva közösült. Ekkor a sértett magához tért, ellenszegült, mire a vádlott felszólította, hogy ne kiabáljon, aztán távozott a helyszínről.

A sértett ezt követően értesítette hozzátartozóit, kérve őket, hogy azonnal jöjjenek érte, a történteket az osztályon dolgozóknak is jelezte, majd távozott a kórházból és még aznap feljelentést tett a vádlott ellen.

A bíróság a vádlottat gyógykezelése alatt álló személy sérelmére, védekezésre képtelen állapotát felhasználva elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt 7 év 7 hónap szabadságvesztésre, végleges hatályú ápolói és valamennyi egészségügyi munkakörben végezhető foglalkozástól eltiltásra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Súlyosító körülményként értékelte a büntetéskiszabás során az egészségügyi rendszerbe és a sátoraljaújhelyi kórházba vetett közbizalom és össztársadalmi érdek aláásását.

Az ítélettel szemben az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett, így az eljárás a Miskolci Törvényszéken folytatódik.

Kapcsolódó cikkek