A háziorvosok felháborodtak Müller Cecília kötelező oltásos, bírságot kilátásba helyező kijelentésén

Megosztás

Kötelező lesz a háziorvosoknak még jobban belefolyni az ügybe, még több időt szentelni (plusz javadalmazás nélkül) a kötelező oltásoknak, bármennyire is leterheltek. Ezt természetesen nem hagyták szó nélkül. Különösen sérelmezik a 30.000 és 5 millió forint közti büntetés kilátásba helyezését Müller Cecília részéről.

Várható volt, hogy gyorsan reagálni fognak erre a hirtelen bejelentett új kötelezettségre, a részletekről a Blikk.hu számolt be.

A Müller Cecília nevével fémjelzett tegnapelőtti rendeletről már hallottunk, ami szerint 2022 januárjában minden háziorvosnak vállalnia kell legalább egy hétvégét, amikor koronavírus elleni védőoltást adnak be, és ha az adott háziorvos ezt megtagadja, 30 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedő egészségügyi bírságot kaphat. Az országos tiszti főorvos bejelentése komoly felháborodást váltott ki a háziorvosok körében.

A háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője az Infostartnak mondta el, hogy a háziorvosi praxisok eddig is jelentős szerepet vállaltak az oltási programok végrehajtásában mind a tavaszi, mind az őszi időszakban. Ősszel az emlékeztető oltások több mint 47 százalékának a beadása a háziorvosi praxisokban történt a rendelési időben.

– Minden bizonnyal az újabb oltási akciónapok a háziorvosi praxisokra is több terhet rónak, hiszen az elképzelés szerint péntek délutánonként, illetve szombaton kellene oltási akciónapokat szervezni a praxisokban – emelte ki Békássy Szabolcs, aki reménykedik benne, hogy az önkormányzatoktól megkapják a megfelelő segítséget és támogatást az oltóakció lebonyolításához.

„Nem gondolom, hogy a háziorvosi praxisok oltási tevékenységét bírságok kiszabásával kellene esetlegesen ösztönözni. A háziorvosi praxisokban eddig is jelentős oltási tevékenység folyt. A háziorvosi praxisok egyértelmű letéteményesei voltak az eddigi védőoltási programok végrehajtásának. Bízom abban, hogy mindenki a bölcs belátás szerint fog eljárni ebben a kérdésben, és a megyei védelmi bizottság meg fogja vizsgálni azt, hogy egyáltalán hol van lehetőség ilyen oltási akciónapok megszervezésére” – emelte ki Békássy, aki hozzátette: a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozat tartalmát illetően nem történt szakmai egyeztetés.

Sok háziorvosi praxisban már így is csak helyettesítéssel tudják megoldani a folyamatos betegellátást, és a szakember szerint ezért nem is szabad általános szabályokat hozni az oltási akciónapokkal kapcsolatban, hanem ezt érdemes a helyi sajátosságokra, illetve a helyi szervezőkészségre bízni.

Kapcsolódó cikkek