Hatalmas mólót építhetnek a jachtoknak a Balatonra, hirtelen kétszer akkorát, mint eredetileg

Megosztás

Ne csak 97 hajó férjen el, hanem 250. Korábban ne volt erre engedély? Semmi gond, szereztek rá, ahogy ezt már megszokhattuk 2010 óta a Balaton-parttal kapcsolatban.

Az újra épülő Fonyód Yacht Klub tulajdonosa egy 200-220 méteres mólószárat tervez a Balatonba – írja a Népszava. A lap szerint egy rég megadott, de a nyilvánosság előtt sokáig nem ismert engedély alapján bővíthetik a kikötőt, ami jelenleg két rövidebb mólóval, három vendégmólóval, csónakkikötő résszel és hullámtörővel rendelkezik, és honlapja szerint 97 hajó fogadására alkalmas. Úgy tudni, hogy egy 2019-es engedélymódosításnak köszönhetően növelhetik több mint két és félszeresére, körülbelül 250 férőhelyesre a mólót.

A lap szerint a fonyódi városvezetés november 11. óta nem reagál kérdéseikre, és az ügyben az illetékes kormányhivataloktól, illetve a vízügyi hatóságtól sem kaptak érdemi vagy egyértelmű választ. Egyedül a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság erősítette meg információikat, miszerint „a kiadott engedély alapján a meglévő keleti mólószár és a meglévő hullámvédő kőszórás bontását, a tervezett kikötő medence kotrását, a kikotort mederanyag elhelyezését, új keleti mólószár építését és a régi keleti mólószár helyén partvédelem kiépítését tervezik megvalósítani”.

A jachtklub építkezése a Népszava információi szerint a tulajdonos és az önkormányzat közti hosszas pereskedés miatt állt le másfél évtizedre, idén viszont újraindultak a munkálatok. Úgy tudni, hogy az épületben lesz étterem, wellness-részleg, valamint több tucat szoba és apartman.

Kapcsolódó cikkek