Egy afgán menekülttel karácsonyozott egy szociális munkás családja

Megosztás

Bár jelenleg Lengyelországban egyáltalán nem látják szívesen a menekülteket, ők emberségből mégis jelesre vizsgáztak.

Afgán menekülttel karácsonyozott a varsói szociális munkás Martyna Czyżewska és családja. Lengyelországban ilyenkor amúgy is szokás egy plusz terítéket készíteni az asztalra egy esetlegesen betérő, magányos és éhes vendégnek – írja az hu.Euronews.com.

„A hazám hivatalosan most nem látja szívesen az idegeneket, amiért személyes felelősséget érzek. Ezért vettem saját kézbe a dolgokat, így nem érzem magam tehetetlennek” – mondja Martyna.

Határokon át

A vendég, Shamsul Rakhman fél éve lépte át a lengyel-belarusz határt, és hat hete él a családdal. Azt mondja, az Afganisztánban évek óta uralkodó állapotok miatt döntött a távozás mellett. Először Oroszországot vette célba, ahol zajlott a futballbajnokság, és el is jutott oda. Később Oroszországból előbb Belaruszba ment, majd onnan jött át a határon keresztül Lengyelországba.

Az elmúlt fél évben illegális bevándorlók ezrei keltek át a lengyel-belarusz határon, melynek mindkét oldalán hatósági erőszakkal, nehéz tereppel és zord időjárási körülményekkel szembesültek. Tucatnyian meghaltak, Shamsul azonban szerencsés volt.

A karácsonyi asztalnál a családdal felelevenítették a megismerkedésüket. Natalia és a férje, Bartek szerint a férfi feszültnek tűnt, mintha állásinterjún lenne, amire Shamsul azt mondta, persze, mert egyedül volt kettővel szemben. Maria erre úgy reagált, nem is ketten, hanem hárman voltak.

Kapcsolódó cikkek