Botrány: hatalmas problémák és kételyek ellenére engedélyezték az orosz vakcinát hazánkban

Megosztás

Joggal hihetjük azt, hogy felülről érkezett a nyomás. Eleinte rengeteg fontos részt kitakarva küldték el a sajtónak a kiperelt dokumentumokat, ám ez több ellenzéki erőnek hála azóta láthatóvá vált és egészen ijesztő, mennyire semmibe vette a kockázatokat a kormány és a hozzá hű OGYÉI az engedélyezésnél. A megdöbbentő már nem elég megfelelő jelző erre.

Nem először derül ki, hogy az Orbán-kormány orosz rulettet játszott és játszik a magyar emberek egészségével a számukra jobbnál jobb üzletek miatt. Most már többet tudunk arról, mi alapján engedélyezték szűk egy éve a Szputnyik vakcinát, hát inkább elborzasztóak az adatok, mint megnyugtatóak. Egyből érthető lett, miért titkolták ennyire és ennyi ideig.

A részletekről a Hvg.hu számolt be.

A Transparency International (TI) Magyarország pereskedés után jutott hozzá a Szputnyik V és Sinopharm vakcinák hazai engedélyezésére vonatkozó iratokhoz az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. Az elküldött dokumentumokból több részt is kitakartak, azonban egy egyszerű módszerrel láthatóvá lehet tenni a kitakart részeket.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő posztolt csütörtökön a Facebookra a kitakart részekből, a hvg.hu megkeresésére elmondta, a pdf-ből egyszerűen ki kell másolni mindent és beilleszteni egy Word-fájlba és láthatóvá válik minden. Kipróbáltuk, tényleg működik a módszer.

A kitakart részekből kiderült, hogy a Szputnyik V vakcina esetében például a

teljes körű helyes laboratóriumi gyakorlat megállapítására és ellenőrzésére nem volt lehetőség”.

Az is láthatóvá vált, hogy több lényeges, a hatékonyságot és biztonságot érintő vizsgálat hiányzik és az is, hogy a hatóérték sem volt megállapítható.

A vektorvakcinák esetében – amilyen az orosz oltóanyag és egyébként az AstraZeneca is – egy adenovírussal viszik be a koronavírus tüskefehérjének génjét a szervezetbe. Az orosz oltóanyaghoz kétféle emberi adenovírust használtak, az AstraZeneca kutatói csimpánzvírust vetettek be. Az adenovírus nem szaporodhat elvileg, az oltóanyagban az OGYÉI dokumentuma szerint csak nagyon minimális mennyiségben (gyártási szennyezésként) fordulhatna elő. Ugyanakkor megemlítik a dokumentumban, hogy a replikációra képes vírusok jelenléte komoly biztonsági aggályokat vet fel. Duda Ernő immunológus is azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a szaporodóképes adenovírus is csak szennyeződésként jelenhet meg, és ha van ilyen, az a minőségbiztosítás csődje.

A képviselő szerint felháborító, hogy a dokumentumok szerint a gyártásfejlesztés kísérleti stádiumát labor méretű (5 literes) gyártási eljárást mutat be, melynek több lépése manuálisan, sterilfülke alatt történik, ami növeli a hibaforrások, így az inkonzisztens gyártás lehetőségét.

Hadházy elmondta, a fentiek szerint az orosz engedélyezés egy hatalmas rulett volt magyarok százezreinek egészségével és életével. A kormány hatalmas szerencséje, hogy úgy tűnik, végül az orosz vakcinának volt értékelhető hatékonysága, bár a pontos eredmények továbbra is titkosak (A magyar eredményekről később napvilágot láttak adatok.) A képviselő azt is elmondta a portálunknak, hogy át fogja nézni azokat a korábban különböző kormányzati szervektől megkapott dokumentumokat is, ahol kitakartak különböző részeket, hogy működik-e a fent említett módszer.

Falus András immunológus professzor is tagja volt annak a küldöttségnek, amelyiket az OGYÉI kért fel arra, hogy az orosz, illetve a kínai vakcináról is szakvéleményt fogalmazzanak meg, illetve ők mentek ki Oroszországba is, hogy megtekinthessék a gyártást is.

Klubrádiónak arról beszélt Falus, hogy az oltóanyagok biztonságosságát vizsgáló tesztek része, amikor tengerimalacokon, egereken próbálják ki a vakcinát. Ezeket a teszteket hosszadalmas, vizsgálatokkal kiegészített, részletes jegyzőkönyvek összeállítása követi, és csak ezt követően kezdhetik meg a hatékonyság vizsgálatát. A professzor szerint az orosz oltóanyag esetében, hiába kapták meg a dokumentációt, azok lényegesen rövidebbek, ennek megfelelően hiányosabbak voltak, mint az akkor már elérhető AstraZeneca dokumentációi. Falus a hvg.hu-nak úgy jellemezte a különbséget, hogy az AstraZeneca esetében ez egy több ezer oldalas dokumentáció volt, míg a Szputnyiknál csak körülbelül száz.

Az oroszországi látogatásról azt mondta, hogy egy pillantás a gyártósorra az égvilágon semmilyen információt nem ad. Úgy véli, hogy „egyértelműen felülről jött hatás miatt döntött úgy az OGYÉI vezetősége – nem is tehetett volna másképp – hogy a Szputnyikot átengedik”.

A Hvg.hu megkereste az OGYÉI-t, a Kormányzati Tájékoztatási Központot, valamint Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét is az üggyel kapcsolatban. Arra voltunk kíváncsiak, hogy

  • Ha tisztában voltak a fenti problémákkal, miért engedélyezték a Szputnyik V vakcinát?
  • Végeztek-e kockázatelemzést a vakcina használatával kapcsolatban?
  • Miért takartak ki több részletet is az iratokból, vagyis miért nem adták ki a dokumentációt teljesen?

Válasz eddig csak a Koronavírus Sajtóközponttól érkezett, akik nem cáfolták az dokumentumban foglaltakat, azt viszont kiemelték, hogy minden Magyarországon engedélyezett vakcina hatékony, így tehát a Szputnyik V is védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen és életet ment.

Amellett pedig, hogy mindenkit arra kértek, adassa be magának a harmadik oltást, megkérték “a baloldalt és a baloldali sajtót, hogy

fejezze be az oltásellenes és egyes vakcinák elleni kampányát.

Ugye nem lepődtünk meg a válaszon? Használható választ is kapunk majd, vagy csak betanult kormánypárti kampányszöveget?

Kapcsolódó cikkek