Gyönyörű látvány a befagyott Hámori-tó

Megosztás

A csábítás ellenére azonban tilos a jégre menni. Akkor is, ha az több, mint 10 centi vastagságúra hízik, de ettől a következő napok jóval enyhébb időjárása miatt egyébként sem kell tartanunk.

A csodálatos látványt a Lillafüred Online osztotta meg a Facebookon.

“Befagyott a Hámori-tó🥶❄ Több centisre hízott a jégréteg, igazi téli hangulat uralkodik.”

Lehet, hogy egy kép erről: természet, út, félhomály és hegy
Fotó: Horváth Csongor

Az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagságuk eléri, vagy meghaladja a tíz centimétert, de a Hámori-tóra akkor is tilos rálépni, ha ennél is vastagabb a jégréteg.

Három helyről lehet elérni a tó jegét: a két csónakázóstégről és a tó végi úgynevezett fenékleürítő műtárgytól, ahová lépcső vezet le. Mindhárom helyen ki van táblázva, hogy tilos a jégre menni.

Nagyon is rizikót vállaltak azok, akiket a múlt héten munkatársunk fényképezett, mint ahogyan bárki, aki bármikor a Hámori-tó jegére lép. A tiltást egyébként táblák is jelzik. Úgy gondoljuk, ennek kellő figyelemfelhívásnak kellene lennie, mégis szinte minden évben vannak, akik nem tudnak ellenállni a csábításnak

– mondta el Vanczák Zoltán, a Garadnavölgyi Vízi Társulat ügyvezetője a Borsod Online-nak még 2020-ban.

Besorolását tekintve a Hámori-tó ipari víztározó, melyekben alapvetően nem lehet sem fürdeni, sem azok jegén korcsolyázni. A Hámori-tó fő feladata ugyanis a víztárolás, illetve a vízingadozás mérséklése.

A jég alatt nem látjuk pontosan, hogyan változik a vízszint: ennek megfelelően a jégpáncél alatt lehet levegő is, de előfordulhat az is, hogy a bejövő víz alulról feszíti a jeget. Emiatt veszélyes a tó jegére lépni

– részletezte a szakember.

Kapcsolódó cikkek