Az egyetemek autonómiájának visszaállítását ígéri az LMP

Megosztás

Az LMP frakcióvezetője azt ígéri, hogy ha tavasszal bekövetkezik a kormányváltás, akkor visszaállítják az egyetemek autonómiáját.

Keresztes László Lóránt szerdai online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az új kabinet az érintettekkel együttműködve fejleszti majd a felsőoktatást. A képviselő úgy fogalmazott: ennek az évnek, de talán a teljes kormányzati ciklusnak az egyik “legnagyobb kormányzati aljassága” volt a magyar egyetemek kiszervezése és “politikai irányítás alá helyezése”. Hozzátette: világos, hogy nem modellváltásról volt szó; a folyamat gyakorlatilag hazugságokra épült, és egy cinikus nyílt beismeréssel, valamint az egyetemi autonómia teljes sárba tiprásával zárult le.

Hazugság volt, hogy az egyetemek és a felsőoktatás fejlesztésével összefüggésben van a fenntartó kiléte – szögezte le a képviselő. Az is hazugság volt, hogy az egyetemek kérték a kiszervezést, miként az is, hogy a döntéshozók tiszteletben tartják az egyetemi autonómiát – hangoztatta.

Keresztes László Lóránt azt mondta: miközben “becsapták és kiszervezték” az egyetemeket, a kormánypártok arról is döntöttek a parlamentben, hogy a magyar adófizetők több száz milliárd forintjából a Kínai Kommunista Párt elitegyetemének építenének kampuszt Budapesten. Ez szimbolikus ügy, ezért is fontos az az ellenzéki népszavazási kezdeményezés, amelynek célja a Fudan-törvény visszavonása – jelentette ki.

MTI / LMP sajtó

Kapcsolódó cikkek