Van, ahol már engedélyezték a Pfizer Covid-gyógyszerét

Megosztás

Elsőként az Egyesült Államokban kapott zöld utat a tabletta, amit a tünetek jelentkezésének kezdetétől számított öt napon belül kell elkezdeni szedni.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) szerdán engedélyezte a Pfizer vírusellenes Covid–19 tablettáját, így ez lehet az első otthoni kezelés a koronavírus ellen az országban – írja a Hvg.hu.

A Pfizer klinikai vizsgálatának adatai azt mutatták, hogy a gyógyszer 90%-ban hatékony volt a magas kockázatú betegek kórházi kezelésében és halálának megelőzésében. A legújabb laboratóriumi adatok szerint a tabletta hatásos az omikron variánssal szemben is.

A hivatal a gyógyszert enyhe és közepes lefolyású esetek otthoni kezelésére engedélyezte felnőtteknél és 12 éves vagy annál idősebb betegeknél.

A gyógyszer csak receptre kapható, és a Covid–19 diagnosztizálását követően a lehető leghamarabb, illetve a tünetek jelentkezését követő öt napon belül el kell kezdeni a szedését – közölte a hivatal.

A vállalat közölte, hogy készen áll az azonnali szállítás megkezdésére az Egyesült Államokban, és 2022-es termelési kapacitását 120 millióra emelte 80 millióról. Az Egyesült Államok kormánya a Pfizer-gyógyszer 10 millió teljes adagára kötött szerződést, egy kezelés ára 530 dollár.

Kapcsolódó cikkek