Márki-Zay: Novák Katalin még Áder Jánosnál is alkalmatlanabb az államfői posztra

Megosztás

Több ellenzéki vezető is felszólalt annak kapcsán, hogy a Fidesz Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek Áder távozása után. Az ellenzék egységes véleménye, hogy Novák nem az a személy, aki a nemzet egységét testesítheti meg, tudván, hogy OV’22-es fülbevalójával és a miniszterelnökhöz fűződő egyértelmű lojalitása képtelenség, hogy a pártok fölé emelje őt.

Hozzászólt a témához az összellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter is.

A politikus közösségi oldalán arról írt, hogy Orbán Viktor ráérzett arra az elvárásra, hogy a társadalom örömmel látna több női vezetőt a közéletben, de szerinte „Novák Katalin nem az a személy. Ő még Áder Jánosnál is alkalmatlanabb arra, hogy ellent tartson Orbán Viktornak.

Az államfői tisztség esetén a jelölttel szemben alkotmányos követelmény, hogy pártok felett álló, a nemzet egységét kifejező, köztiszteletben álló személy legyen. Novák Katalin ezzel szemben a Fidesz nemrég leköszönt alelnöke. Orbán Viktoros fülbevalót hord, a Fidesz elnökéhez végletekig lojális, az ország nagyobbik fele által nem támogatott jelölt. Olyan ember, aki szerint a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak. Aki arról beszél, hogy ne akarjanak a nők annyit keresni, mint a férfiak”.

Márki-Zay szerint Novák Katalint „személyes felelősség is terheli a jogállam lebontásáért, az ország megosztásáért, a gyűlöletkampányok szervezéséért, és a tomboló korrupcióért. A köztársasági elnöki feladatra teljesen alkalmatlan”.

Az LMP részéről egy fogalommagyarázattal indítottak, amely szerint „Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett”, majd azt írták

ennek ellenére mégis Novák Katalint jelöli Orbán Viktor erre a pozícióra”.

Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke ennél keményebben fogalmazott. Ő azt írta: Novák pártkatona, méltatlan államfőnek, és szerinte az embereknek kellene eldönteniük, ki legyen Áder utódja.

„Novák Katalin nemcsak Orbán Viktor bábja, de egyben a kormányfő bűntársa is, akiknek a lelkén a nemzeti egység megteremtése helyett a nemzet végletes megosztása, az állam demokratikus működtetése helyett pedig a magyar állam autoriter elfoglalása szárad” – írta Fekete-Győr András. Szerinte Novák sosem fogja tudni kifejezni a nemzet egységét, sosem fog őrködni a magyar állam demokratikus működése felett.

Jakab Péter: „Egy év alatt tönkrement 4000 kisvállalkozás. A családi pótlék ugyanannyi, mint 13 évvel ezelőtt. A minimálnyugdíj is. Az államháztartási hiány 4 ezer milliárd. A kormány lemondott 6 ezer milliárd forint uniós pénzről, mert nem lehet ellopni. A korrupció nálunk a legmagasabb. A bér meg a legalacsonyabb. A magyarok 74 százaléka az uniós szegénységi küszöb alatt él” – írta.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció nevében írt, méghozzá arról, hogy „elmúlt a közös hit, hogy vannak közös dolgok”. Szerinte „a Fidesz megölte a remény utolsó szikráját is, hogy a haza első polgára valamennyi magyar képviselője lehet. Volt már ilyen elnökünk. De ennek vége. Párttitkár-helyettes lesz az államfő egy pártállami kísérletben. Megalázzák a hazát. Megalázzák az államfői hivatást. Ismét” – írta. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek