Döbbenetes: most azt terjesztik álhírekben, hogy Macron felesége férfinak született

Megosztás

Franciaországban is közelednek a választások. A francia sajtóban terjedő, rendkívül sértő állítások miatt Brigitte Macron jó eséllyel perre megy. Az erről készült videó félmilliós nézettséget ért el, majd “hirtelen” törölték a YouTube-ról.

Emmanuel Macron francia elnök feleségével kapcsolatos híresztelések terjednek a francia sajtóban – jelentette a Le Monde kedden. Brigitte Macron várhatóan pert indít az álhírek terjesztői ellen. A részletekkel a Hvg.hu írt.

A Faits et Documents című szélsőjobboldali lap állítólagos „oknyomozó” összeállítása azt állítja, hogy a 68 éves Brigitte Macron Jean-Michel Trogneux néven férfiként született, majd később váltott nemet és nevet. A cikk nyomán az információ a közösségi médiában is terjedni kezdett.

Libération című lap kiderítette, hogy az álhír mögött álnyomozás húzódik meg, amelyet a szélsőjobboldali és összeesküvéselmélet-hívő Natacha Rey újságíró köréhez tartozó egyik internetező készített, állítólag három éven keresztül, a Faits et Documents (Tények és Dokumentumok) megbízásából. De a hamis hír terjesztésében a legnagyobb szerepe annak a mintegy négyórás interjúnak volt, amely Natacha Reyjel készült, és december 10-én felkerült a YouTube fájlmegosztó portálra, mintegy 470 ezer fős nézettséget elérve, mielőtt törölték. A hamis hír közben napokon át a Twitter közösségi oldalon is az egyik legnépszerűbb téma volt, és számos sajtócikk foglalkozott vele.

Le Monde című francia lap kedden aggodalmának adott hangot, hogy a francia választási kampány eldurvul és az amerikai elnökválasztási kampány hangneméhez válik hasonlatossá. A lap felidézte, hogy 2016-ban Hillary Clintont, a demokraták akkori elnökjelöltjét azzal vádolták meg, hogy köze volt egy washingtoni pizzériában működő pedofilhálózathoz, 2020-ban pedig Joe Bidenről a demokrata párti elnökjelöltről azt az álhírt terjesztették a médiában, hogy „nem megfelelően viselkedett” kiskorú lányokkal.

A Marianne című párizsi magazin meginterjúvolta a radikalizmussal, radikális közösségekkel foglalkozó Tristan Mendes France kommunikációs szakembert, a Sorbonne oktatóját, aki szintén a francia politika amerikanizálódásáról beszélt. Ő Barack Obama volt amerikai elnök feleségének példáját hozta fel: Michelle Obamáról ugyanis szintén olyan álhírek terjedtek, miszerint férfinak született volna.

Le Figaro című lap úgy értesült, hogy a francia first lady per indítását tervezi rágalmazói ellen.

Kapcsolódó cikkek