Többet fizet az NB1-ért az MTVA, mint a Bajnokok Ligája három évadáért

Megosztás

Csaknem 10 milliárdot költ az állami televízió a hazai bajnokság egyetlen idényére.

18,9 millió eurót, vagyis forintra átszámítva 6,85 milliárd forintot fizetett a Bajnokok Ligájáért az MTVA. Ugyanakkor a labdarúgó NB1-ért ennél az összegnél egyetlen évadban többet ad ki: közel 10 milliárd forintot fizet minden idényben a sugárzási jogokért az új szerződése alapján – írja a Magyar Hang.

A lap közérdekű-adatigényléssel próbálta megtudni a társaságtól az UEFA-val kötött szerződések értékét, az MTVA azonban megtagadta az adatok kiadását. Most viszont frissítette a szerződései listáját, így abból kiderült, hogy 18 900 000 euróba került a Bajnokok Ligája exkluzív közvetítési joga. Ez a jelenlegi árfolyamon 6,85 milliárd forintot jelent – írja a lap, megjegyezve azt is, hogy ez az összeg közel egymilliárd forinttal több, mint amennyit az MTVA az előző hároméves ciklusért fizetett. A jelenlegi szerződés a 2023/2024-es idény végéig szól.

A Bajnokok Ligájával szembeállítva azonban még horribilisebbnek tűnik az az összeg, amelyet az MTVA a labdarúgó magyar bajnokság közvetítési jogaiért. A közzétett lista alapján ugyanis az NB 1-ért 9,835 milliárd forintot fizetnek évadonként.

Vagyis a magyar bajnokság közvetítése egyetlen idényben többe kerül, mint amennyiért a csúcsfocit három évig közvetítik

– írja a Magyar Hang, amely kiszámolta azt is, hogy a 2024-2025-ös idény végéig szóló szerződés alapján a közmédia négy idény alatt több mint 39 milliárd forintot fizet majd a Magyar Labdarúgó Szövetségnek a közvetítésekért.

Forrás: Magyar Hang via HVG.hu; Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó cikkek