Voksturizmus: a 2018-as választások után látványosan csökkent a határ menti település lakossága

Megosztás

Csak jöttek és jöttek az ukrán bérszavazók a határ menti településre, teljesen lehetetlen lakosságszám volt egy-egy apró ingatlanba bejelentve. Aztán a választások után hipp-hopp fokozatosan eltűntek ezek a különleges fantomlakosok. Most újra választás jön, ismét ugyanerre a trükközésre számítsunk?

Év eleje óta több mint 200 fővel csökkent a lakosságszám Kispaládon – ez derül ki abból a grafikonból, amelyet Kocsis-Cake Olivio tett közzé a Facebook oldalán.

A Párbeszéd politikusa nemrég bemutatta, hogy egyes, az ukrán határ mellett fekvő települések lakosságszáma mekkora mértékben változott az elmúlt években a voksturizmus miatt.

“Az adatok sorban érkeznek, többek között a hírhedté vált Kispaládról is bejöttek az aktuális számok. Ahogy a lenti grafikonon látszik, jelenleg 630 lakosa van a településnek, vagyis év eleje óta több mint 200 fővel csökkent a lakosságszám” – írta a képviselő.

Az RTL Klub híradója júniusban számolt be arról, hogy az előző polgármestert több mint százrendbeli közokirat-hamisítás bűntettében ítélték el – ő maga is legalább ötven fiktív lakcímet jelentett be –, ekkor 14 ingatlanba voltak akár magyarul sem beszélő személyek tucatjai bejelentve – emlékeztet a politikus.

Kispaládon volt olyan ház, ahova 110, de olyan is, ahova több mint 200 embert jelentettek be.

A papíron magyar lakcímmel rendelkezők szavazhatnak az országgyűlési, a helyhatósági és az európai parlamenti választásokon is.

Novemberben még inkább lazítottak a szabályokon, a kormány megszavazta, hogy a 2022-es választásokon már nem kell ténylegesen a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít, így egy fiktív lakcímmel rendelkező bárki szavazni tud.

Ráadásul a módosító szerint a fiktív lakóhely létesítése vagy az abban való közreműködés sem lesz többé büntethető.

A TASZ szerint a törvény épp a voksturizmusnak ágyaz meg. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek