MÚOSZ: A közmédia ismét megsértette a médiatörvényt

Megosztás

A szövetség erősen nehezményezi, hogy a közmédia egyértelmű tényként kezelte az Elk*rtuk című filmben a Dobrev Klárával szemben megfogalmazott fikciót, mint vádat.

„Ismét megsértette a médiatörvényt a közmédia, amikor tényként közölt egy fikciós filmben, az alkotói fantázia által kreált, hamis vádat egy valós személlyel szemben. Kivártuk a szükséges időt, hogy indult-e bármilyen eljárás a törvénysértő cselekedet miatt, de ha indult is, arról semmilyen hírt nem adott a közmédia” – írja közleményében a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

 A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor érkezik a Kossuth rádió stúdiójába 2021. június 4-én
 Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Október 26-án a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorában a műsorvezető arról beszélt, hogy 65 évvel ezelőtt Apró Antal „fasiszta csőcseléknek” nevezte a forradalmárokat, majd a műsorvezető azt mondta, hogy „ugyanezen az elven” döntött Dobrev Klára is „2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről”. Vagyis a közmédia műsorvezetője tényként kezelte a múlt héten bemutatott Elkxrtuk című film narratíváját.

A MÚOSZ idézte a médiatörvényt is, amely a közszolgálati médiaszolgáltatásról a 82.§ 1-es pont m) bekezdésében úgy fogalmaz, „a közszolgálati médiaszolgáltatás célja: kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás”, illetve „a 2-es pont a) bekezdésben még hozzáteszi: törekszik a médiaszakmai innovációra, a szakmai színvonal folyamatos emelésére, a magas etikai mérce alkalmazására a médiaszolgáltatásban”.

A MÚOSZ szerint „a Magyar Rádió az idézett műsorában a médiatörvénynek mind a két pontját súlyosan megsértette. A műsorvezető tényként állított valamit, ami a film készítői által bevallottan is csak az alkotói fantázia terméke. A politika játszmáiba úgy szállt be a közmédia, hogy semmibe vette az újságírás legalapvetőbb szabályait”. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek