Külön vicces, hogy uniós támogatásból kapott buszokkal is mentek a brüsszelező Orbánt hallgatni

Megosztás

Valószínűleg, amikor pályáztak az ilyen kisbuszokra az önkormányzatok, ez nem szerepelt a hivatalos pályázati anyagban, hogy ilyen felhasználása is lesz a többször uniós pénzekből vásárolt falubuszoknak. Természetesen a településvezetők itt is mindig megtalálták a legjobb magyarázatokat.

Állami megemlékezés volt a Rákóczi út közelében, szerintem az nagyon helyes, ha a mindenkori kormány állami megemlékezésén való részvételt magyar falubuszok segítik.” Ezt reagálta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arra a kérdésre, hogy miért voltak láthatóak a Magyar Falu Program keretéből beszerzett önkormányzati buszok is a Békemenetre érkező járművek között.

Ott volt például az acsalagi falubusz október 23-án. A buszon belül ki volt ragasztva az az A4-es lap, amit a békemenetes szervezők adtak, és precízen meg volt rajta jelölve, hogy hol lehet majd parkolni. Az acsalagiaknak a lezárt Rákóczi úton jutott hely.

 Fotó: Boros Juli

Felhívtuk a település polgármesterét, hogy mi alapján dől el, hogy milyen célra használják a Magyar Falu Program keretében eredetileg „Tanya- és falugondnoki buszok” néven futó járművet. Szilágyi Andrásné szerdán előbb azt mondta, hogy keressük másnap. Amikor pénteken hívtuk, már sokkal agresszívebben válaszolt. Közölte, hogy ha majd megkérdezik tőle hivatalosan, akkor beszámol arról, hogy mire használják a buszt. Majd visszakérdezett, hogy honnan tudjuk, hogy ő ott volt a Békemeneten, és azzal a lendülettel le is zárta a beszélgetést: „köszönöm az érdeklődést, a viszonthallásra”.

Annyira azért nem kellett hatalmasat nyomozni, hogy a polgármester ott volt-e a Békemeneten, elég volt felkeresni Acsalag Facebook-oldalát.

 Fotó: Acsalag/Facebook

Ott Csénye falubusza is.

A polgármester, Králl Csaba azt mondta, hogy több idős lakos szeretett volna részt venni a Békemeneten. Ő maga vezetett, beleírta a menetlevélbe az utat, vissza is vitte az időseket, akik jól érezték magukat.

A Tanya- és falugondnoki buszok beszerzéséről szóló programot azzal indokolta a kormány, hogy „célul tűzte ki a kistelepülések népességmegtartó és népességnövelő erejének növelését, a fiatalok helyben maradását. Ezen célok elérésének egyik alappillére a közszolgáltatások fejlesztése, az egyenlőtlenségek mérséklése. A falubusz és a tanyabusz beszerzésének támogatása hozzájárul a vidéki kistelepülések hátrányainak mérsékléséhez, az életminőség és a közszolgáltatások elérhetőségének javításához, valamint az ifjúság vidékhez való kötődéséhez”.

Ami igazán szép, hogy a Békemenetre olyan buszokkal is mentek, amin EU-s logó volt, mivel uniós támogatással szerezték be azokat. És meghallgathatták Orbánnak például ezt a gondolatmenetét:

„Brüsszel ma úgy beszél, és úgy viselkedik velünk és a lengyelekkel, mint az ellenségekkel szokás. Déjà vu érzésünk van, a Brezsnyev-doktrína levegője járja át Európát. Ideje volna, hogy Brüsszelben is megértsék, velünk még a kommunisták se boldogultak. Mi vagyunk a homok a gépezetben, a bot a küllők között, tüske a köröm alatt. Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha elkerül a Góliát.”

Megkerestük Újudvar polgármesterét, Jakab Sándort, aki azt mondta, hogy önkormányzati busz tőlük nem ment a Békemenetre, egy civil szervezet busza van a képen.

A Darányi Ignác tervben EU-s vidékfejlesztési támogatásból valóban nem csak önkormányzatok, nonprofit szervezetek, egyházi szervezetek pályázhattak buszokra, amiket a helyi közösség céljaira használhattak.

Nemcsak újudvari, hanem például kismarjai, nyírbélteki EU-s matricás busz is volt a Békemeneten. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek