Kiderült: az oltottak és az oltatlanok hasonló eséllyel fertőződnek és adják át a vírust

Megosztás

Háztartáson belül egészen biztos, de ennek alapján valószínűsíthető, hogy háztartáson kívül is. Ez megint egy arcul csapásnak tekinthető a járványvédelem szempontjából. Mikor lesz ennek így vége?

A koronavírus ellen oltottak ugyanúgy fertőznek és fertőződnek a háztartáson belül, mint azok, akik nincsenek beoltva, derül ki egy brit kutatásból.

A Lancetben megjelent tanulmány szerzői azt vizsgálták, hogy hogyan terjed a delta variáns az egy háztartásban élők között. Az eredmények alapján azok, akik mindkét oltásukat megkapták, 25 százalékos eséllyel kapták el a vírust a fertőzött családtagtól, míg az oltatlanok közt erre 38 százalék volt az esély.

Az is kiderült, hogy hiába oltott valaki, ha megfertőződik, közel azonos eséllyel adja át a vele egy háztartásban élőknek a deltát, mint ha nem lenne oltása.

Viszont a kutatás szerint az oltottaknak hamarabb lecsökkent a vírusszintje, ami arra enged következtetni, hogy az ő szervezetük hamarabb megküzdött a betegséggel.

A kutatók megállapították, hogy hamar kopni kezd a vakcina védelme: azok, akik három hónapnál régebben kapták meg a második oltásukat, könnyebben megfertőződtek, mint akik frissen voltak oltva.

Azt is hangsúlyozták, hogy bár az oltottak is könnyen elkaphatják a vírust, a vakcina megvédi őket a súlyos szövődményektől és a haláltól. Állítólag. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek