Küszöbön a negyedik hullám, de a kormány hatalmas tömegeket hív össze október 23-án

Megosztás

Miközben egyre többen kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre, emelkedik a járvánnyal összefüggésbe hozott halálesetek száma, a kormány négyszáznál is több helyszínen készül tömegrendezvényre október 23-án – figyelt fel a Szabad Európa.

Orbán Viktor is egy ilyenen beszél majd, a helyszínválasztással is ráfordulva a választási kampányra. A virológusokkal, szakmai szervezetekkel ellentétben a döntéshozók nem érzik szükségét a járványügyi intézkedések szigorításának.

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs kedden elfogadta a központi rendezvények biztosítási tervét – jelentette be kedden Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Mint mondta, idén nemcsak a forradalom hatvanötödik évfordulójára, hanem az ötvenedik évfordulón történt atrocitásokra is emlékeznek.

Orbán Viktor ennek megfelelően az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán felállítandó színpadon mond majd ünnepi beszédet. Kovács Zoltán közölte, nem véletlen a helyszínválasztás, tizenöt évvel ezelőtt, az ötvenedik évfordulón ott „a békés emlékezőket és ünneplőket brutális rendőrrohammal verték szét”. Az államtitkár, aki a 2006-os eseményeket „a modern kori magyar történelem legszégyenteljesebb” napjának nevezte, hangsúlyozta, hogy erre is reflektál az állami rendezvény.

Ebbe az állami rendezvénybe fut majd bele a Műegyetemtől induló Békemenet, amely Kovács Zoltán szerint nem állami rendezvény, noha az azon való részvételre – ahogy Hadházy Ákos független képviselő kiderítette – egy olyan telefonszámon lehetett jelentkezni a Fidesz Tolna megyei szervezeténél, amely egy állami céghez, a Belügyminisztérium alá tartozó Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt.-hez tartozik.

Kapcsolódó cikkek