Jövő nyáron már forgalomba állhatnak az első elektromos buszok Miskolcon

Megosztás

Egyelőre tíz ilyen járműről lenne szó.

Aláírta a napokban a Miskolc új elektromos buszainak beszerzésével, és a hozzájuk kapcsolódó töltő infrastruktúra beszerzésével kapcsolatos szerződést Demeter Péter, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) vezérigazgatója és Krenner László, a járműveket is szállító BYD Kft. kelet-közép-európai értékesítési vezetője.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az MVK elektromos autóbusz beszerzésére és az összes autóbusz egyidejű töltésére is alkalmas töltő infrastruktúra kiépítésére nyújtott be pályázatot a Zöld Busz Programban. Azt, hogy a pályázaton sikeresen szerepeltek augusztusban jelentette be Veres Pál polgármester és a közlekedési cég első embere. Ennek eredményeként tíz darab BYD K9UD LF típusú, városi, háromajtós, alacsony belépésű, szóló autóbusszal gazdagodik Miskolc autóbusz-flottája.

Minden igénynek megfelel

A busz töltésére szolgáló berendezést az MVK telephelyén telepítik. Krenner László elmondta, a töltőinfrastruktúra képes lesz valamennyi autóbusz egyidejű töltése esetén is legfeljebb 5 óra alatt 100 százalékos töltöttségig tölteni az egyes járműveket.

– A K9UD LF elektromos városi autóbusz olyan különleges utazási élményt biztosít, amely környezetkímélő, kényelmes, biztonságos, intelligens és izgalmas. A járműben 35 ülés található, 1 kerekesszékeseknek fenntartott hely, teljes befogadóképessége 82 fő. Az autóbuszok klímával, egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel, oldalanként 2-2 nyitható ablakkal, ajtónként 1-1 kamerás utasszámláló berendezéssel, tolatókamerával, biztonsági kamerarendszerrel, továbbá wifivel lesznek felszerelve. Valamennyi ülésnél USB port található, melyek az oldalfali burkolaton, illetve a kapaszkodókon találhatók, a padlóburkolat pedig tűz- és vízálló, valamint csúszásmentes bevonattal van ellátva – sorolta az értékesítési vezető.

Tapasztalatokat szerezhetnek

Demeter Péter elmondta, a megállapodás értelmében az MVK 2.1 milliárd forintért vásárolja meg az új járműveket és hozzájuk kapcsolódó töltő infrastruktúrát. Az állami támogatás összege 1.5 milliárd forint, a város a fennmaradó részt önerőként fizeti.

– A tisztán elektromos meghajtású járművek, várhatóan jövő nyártól látják el helyi közösségi közlekedési feladatokat Miskolcon – hangsúlyozta a vezérigazgató, aki hozzátette: a beszerzésnek köszönhetően a közlekedési cég széleskörű tapasztalatokat szerezhet az elektromos járművek műszaki jellemzőiről és üzemeltetéséről, amelyeket a jövőben is hasznosítani tud majd.

Kiemelte, az utazási szolgáltatások színvonalának emelése mellett, a társaság kiemelt célja járművei károsanyag-kibocsátásának csökkentése is. (Minap.hu)

Kapcsolódó cikkek