Már ezen a héten indíthatja az EU a jogállamisági mechanizmus Magyarország ellen

Megosztás

Nagyon rövid időn belül aktiválja az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmust – erről beszélt a Bloombergnek Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos. Ez legfeljebb napok vagy hetek kérdése – tette hozzá Reynders. Ez az az új uniós eszköz, amelynek segítségével az EU-források visszatarthatók, amennyiben a jogállamiság szabályainak be nem tartásának révén az EU pénzügyi érdekei veszélybe kerülnek. Elsősorban Magyarország és Lengyelország esetében alkalmazhatják ezt az eszközt. Ugyanez a két ország az, amelyeknek a helyreállítási alapokból származó kifizetéseit a Bizottság egyelőre blokkolja. Magyarország esetében 7,2 milliárd, Lengyelország esetében pedig 36 milliárd euróról van szó – tudósít a HVG.

A jogállamisági mechanizmus viszont kiterjed nemcsak erre a forrásra, hanem a hétéves költségvetésből származó, ennél lényegesen nagyobb összegre is. Reynders az interjúban azt is mondta, hogy “Jelenleg a lehető legerősebb fájlt próbáljuk felépíteni a reagáláshoz.”

Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság nem várja meg annak a pernek a végkimenetelét, amelyet a magyar és a lengyel kormány kezdeményezett az Európai Bíróságon, kérve a jogállamisági rendelet megsemmisítést. Abban az ügyben múlt héten tartott tárgyalást a bíróság, a főtanácsnoki véleményt december 2-én ismertetik, az ítélet pedig jövő év elejére várható.

Reynders az interjúban azt is elmondta, hogy Lengyelország kapcsán nagyon nagy a nyomás különböző tagállamok részéről, hogy minél előbb függesszék fel a támogatást. A téma – bár nem szerepel a hivatalos napirenden – minden bizonnyal szóba kerül az állam- és kormányfők csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozóján is. A legutóbbi csúcson a magyar pedofiltörvény melegeket kirekesztő módosításai okoztak ritkán látható feszült pillanatokat.

Kapcsolódó cikkek