Belső probléma a Facebooknál: egy volt alkalmazott szivárogtatott

Megosztás

Nem túlzás azt állítani, hogy fennállásának eddigi legkellemetlenebb helyezetébe került nemrég a Facebook. Egy volt alkalmazott, Frances Haugen először azzal állt elő, hogy bár a közösségi oldal pontosan tudja, hogy az Instagram mennyire toxikus, mégsem tett semmit, majd névvel és arccal is vállalta, hogy elmondja: szerinte a közösségi oldal a felhasználók biztonsága helyett inkább a pénzt választja. Erről az amerikai Szenátus meghallgatásán is beszélt – írja a HVG.hu.

Erre reagálva a Facebook a cégen belül változtatásokat kezdeményezett, hogy elejét vegye a hasonló szivárogtatásoknak. Az ezt célzó lépések azonban szinte azonnal nyilvánosságra is kerültek.

A The New York Times azt írja, a cég korlátozta a dolgozók számára néhány belső csoport elérését – azokét, amelyek olyan kényes témákkal foglalkoznak, mint a biztonság vagy a választások. Az, hogy a szivárogtatás elleni lépés azonnal kiszivárgott, jól mutatja, milyen komoly lehet a probléma most a Facebooknál.

A lap szerint az, hogy Haugen dokumentumokat tudott “kihozni” a Facebooktól, annak köszönhető, hogy a cégkultúra hozzájárul az információmegosztáshoz. A dolgozók emellett gyakran a cég belső kommunikációs rendszerét, a Workplace-t használják, hogy megvitassák a céget érintő vitás kérdéseket.

A mostani változtatással ezt a nyitott kultúrát korlátozza most a Facebook. Néhány belső csoport elérhetőségét privátra állította, és kizárta onnan azokat az alkalmazottakat, akiknek a munkája nem kapcsolódik az adott témához.

Kapcsolódó cikkek