Karácsony bejelentette visszalépését Márki-Zay javára

Megosztás

Ahogy arra csütörtök este óta számítani lehetett, a budapesti polgármester visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől, s innentől a hódmezővásárhelyi polgármester indulását támogatja.

Péntek délelőttre sajtótájékoztatót hirdetett meg Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, ezen Karácsony bejelentette, hogy 

NÉMI MÉRLEGELÉS UTÁN, JÓ SZÍVVEL, BEFEJEZI A MINISZTERELNÖK-JELÖLTI KAMPÁNYÁT, ÉS ARRA KÉRI AZ ŐKET TÁMOGATÓKAT, HOGY MÁRKI-ZAY PÉTERRE SZAVAZZANAK.

Könnyű volt ez a döntés számára, mert becsületes, tisztességes embernek tartja Márki-Zay Pétert, aki Hódmezővásárhelyen már győzött a Fidesz ellen, és azt is tudják, hogy hogyan kell szolgálni, hogyan kell olyan politikát folytatni, ami lehetővé teszi, hogy újraegyesítsék az országot.

Könnyű volt a döntés azért is, mert Karácsony Gergelyt nem az vezette a kampányban, hogy a hatalom megszerzése legyen számára a legfontosabb – mondta el a budapesti főpolgármester az Index tudósítása szerint. Azt is tudja, hogy ez a döntés nem róla és nem Márki-Zay Péterről szól, nem a hatalomról szól, hanem Magyarország újraegyesítéséről szól. Ehhez először újra kell egyesíteni a változást akaró embereket.

Mégis nehéz döntést hozott, mert az előválasztás első fordulójában nagyjából 170 ezer ember megtisztelte a bizalmával, ahogy az őt támogató pártok és szervezetek is. “Csak az őszinteség vezet előre, azért is nehéz a döntés, mert egy olyan jobbközép politikust fogok támogatni, akivel még vitáink is vannak, például az adórendszer kérdésében.”

Karácsony Gergely egy szociáldemokrata és zöld programban hisz, talán nem beszélt eleget arról, hogy milyen Magyarországot szeretne és talán túl sokszor elvesztek a hatalmi játszadozásban. Ha viszont nem tudják leváltani az Orbán-kormányt, akkor “nagyjából a hajunkra kenhetjük ezeket a kiváló programokat”.

Márki-Zay Péter a péntek délelőtti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon nagy tisztelettel adózik Karácsony Gergelynek, hogy meghozta államférfiúi döntését. A választáson az a kérdés, hogy valójában szabadok leszünk-e, és lesz-e európai ország Magyarország, vagy elsüllyed a mocsárban.

Márki-Zay Péter szerint államférfiként az egyetlen helyes döntést hozta meg, a jobb- és baloldali érdekeket képviselve, együtt mennek tovább, nem visszalépnek, előrefelé mennek a hódmezővásárhelyi polgármester miniszterelnök-jelöltségével.

Karácsony Gergely bebizonyította, hogy a hazáért cselekszik, Márki-Zay Péter ezért tiszteletét jelezve bejelentette, hogy belép a főpolgármester 99 Mozgalmába. Írásos megállapodás nincs közöttük, ez inkább úri emberek összefogása. Tudja, hogy ez a pártoktól idegen. Karácsony Gergellyel nem osztogatnak pozíciókat, hanem közös értékekben egyeznek meg a haza érdekében. Márki-Zay Péter azt is mondta, Karácsony Gergely hősies tanúbizonyságát tette, hogy nem a mutyikban érdekelt. “Mi együtt, nem kevesebben, hanem sokkal többen vagyunk!” – jelentette ki Márki-Zay Péter.

További részletek az Indexen, a fenti videóban pedig a teljes sajtótájékoztató megtekinthető.

Kapcsolódó cikkek