A klímaváltozásról közérthetően: A globális felmelegedés okai

Megosztás


Az éghajlatváltozás fő mozgatórugója az üvegházhatás. A Föld légkörében található egyes gázok, amelyek elnyelik és kisugározzák az infravörös hullámhosszú fényt, úgy viselkednek, mint az üvegházak üveglapjai: beengedik a napfényből származó hőt, de megakadályozzák, hogy az visszasugározzon az űrbe.

Ezen üvegházhatású gázok közül sok természetes összetevője a Föld légkörének – azok nélkül a bolygó 33 °C-kal hidegebb lenne –, de ha a koncentrációjuk valamilyen behatás következtében megnő, menthetetlenül elindul a globális felmelegedés.

A természetes okok, mint például a napsugárzás vagy a vulkáni tevékenység változásai, csak kevesebb mint ± 0,1 °C-kal járultak hozzá az 1890 és 2010 közötti általános felmelegedéshez. Az emberi tevékenységek azonban sokkal gyorsabb és nagyobb ütemben károsítják a klímát. A legfrissebb mérési adatok szerint az emberiség minden 10 évben 0,2 °C-os felmelegedést okoz!

A fosszilis tüzelőanyagok használata, az erdőirtás és az állattenyésztés révén az emberiség egyre inkább befolyásolja a Föld éghajlatát és hőmérsékletét, ennek eredményeképpen pedig egyes gázok koncentrációja jelentősen megnő. Ez különösen igaz a

  • szén-dioxidra (co2),
  • metánra
  • dinitrogén-oxidra és a
  • fluorozott gázokra.

Ezek közül is az emberi tevékenység által termelt CO2 a globális felmelegedés legnagyobb okozója. 2020-ra a légköri CO2-koncentráció már 48%-kal (!) meghaladta az iparosodás előtti (1750 előtti) szintet.

A metán erősebb üvegházhatású gáz, mint a CO2, de rövidebb ideig van jelen a légkörben, a dinitrogén-oxid pedig a CO2-hez hasonlóan hosszú élettartamú üvegházhatású gáz, amely évtizedek és évszázadok alatt halmozódik fel a légkörben.

Ha kíváncsi a növekvő kibocsátások okairól és ennek következményeiről szóló, közérthető ám tudományos alapokon nyugvó elemzésre, akkor látogasson el az Ökopolisz Alapítvány weboldalára.

Kapcsolódó cikkek