Az ország legdrágább vécéje? Íme egy 30 milliónyi közpénzért felújított budi

Megosztás

Magyarországon valóban semmi ilyesminek nincs sohasem következménye?

Hadházy Ákos bukkant rá erre a csodálatos hungarikumra, Facebook-oldalán közzé is tette nyomozásának eredményét.

A RÉGI PÁLOS FOGADÓ UDVARÁBAN FELÉPÜLT MELLÉKHELYISÉGRE A HELYI ÖNKORMÁNYZAT NEM KEVESEBBET, MINT 29 MILLIÓ 878 EZER FORINTOT KÖLTÖTT.

A nagyívű fejlesztés még 2019-ben történt, meglehetősen érdekes finanszírozási konstrukcióban.

Tíz környező település önkormányzata – köztük az őrbottyáni – hozta létre az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulást. Ez a szervezet a Központi Nukleáris Pénzügyi Alaptól (KNPA)  kap költségvetési támogatást. A KNPA pénzeszközeinek elköltését az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője felügyeli.

A társulás célja szerint tájékoztatási feladatokat lát el, mivel az alapítói önkormányzatok illetékességi területe mellett Püspükszilágynál radioaktív hulladékot tárolnak. A törzskönyvi kivonata szerint azonban községgazdálkodási szolgáltatásokat is végezhet. Erre tekintettel szállhatott be a wc építésbe, melyet Őrbottyán önkormányzata menedzselt. 

Szabó István Ferenc a település jelenlegi polgármestere (az előző ciklusban alpolgármester volt) egyben az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás alelnöke, munkatársa pedig az a Kmetty Károly, aki 2014 és 2019 között Őrbottyán polgármestereként intézte a település ügyeit. 

EZ A TÁRSULÁS NEM KEVESEBB, MINT 24 MILLIÓ 646 EZER FORINT KÖZPÉNZZEL TÁMOGATTA A VÉCÉFEJLESZTÉST, A MARADÉK 5 MILLIÓ 252 EZRET A VÁROS KÖLTSÉGVETÉSÉBŐL FINANSZÍROZTÁK. 

Szabó István polgármester az Index kérdésére nem tagadta a szokatlanul magas bekerülési összeget, de jelezte, amikor erről határoztak, nem ő volt a polgármester.

Hogy hogyan jött ki egy összeg, arra ne várja el tőlem, hogy zsigerből válaszoljak.

Szerinte minden törvényesen történt, mert így döntött az önkormányzat testülete.  Arra is felhívta a figyelmet, hogy az összeg a tereprendezést és a 30 négyzetméteres helyiség elektromos fejlesztési költségét is tartalmazza. A wc épületének fejlesztésére a jegyzőkönyv szerint egyébként érkezett 41 milliós ajánlat is, ehhez képest a győztes pályázó, – egy budapesti, II. kerületi egyéni vállalkozó – ajánlatának elfogadásával még jól is járt a település. 

Őrbottyánban  ennél alacsonyabb összegből egyébként már egy kisebb családi házat is lehet vásárolni kerttel, a polgármester szerint azonban ezeket az árakat így nem lehet összehasonlítani.

Annyi biztos, hogy a méregdrága toalett sokkal inkább lesz a település idegenforgalmi látványossága, mint a szükségletek kielégítésének helyszíne, ugyanis az ajtaja be van zárva. (Index.hu)

Related posts