Gyurcsányozás, maszk helyett oltás, Ferenc pápa – erről beszélt rádióinterjújában Orbán

Megosztás

Hosszú idő után adott ismét interjút a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában Orbán Viktor miniszterelnök. A HVG által szemlézett interjú elején az őszödi beszéd kiszivárogtatásának 15. évfordulójáról esett szó: a kormányfő dermesztőnek nevezte a másfél évtizeddel ezelőtti pillanatot. „Ijesztő, hogy aki az egész helyzetet előidézte, még most is a baloldal vezetője Magyarországon” – gyurcsányozott tovább Orbán. „Elvették a 13. havi nyugdíjat, a családtámogatási rendszert, kétszeresése-háromszorosára emelték az árakat, éveket vettek el az emberek életéből, a végén pedig csődbe vitték az országot” – figyelmeztetett a kampányüzemmódba kapcsolt miniszterelnök.

Ezek után a nemzeti konzultációkra terelődött a szó. Orbán szerint a legutóbbira azért volt szükség, mert a járvány meg fogja változtatni az életünket: migrációk és járványok korát fogjuk élni. Ezért kellett beszélni a saját vakcinagyárról, a családokról, a minimálbérről. A konzultációval viszont létre lehet hozni egyetértési pontokat, így Orbán szerint pontosan tudni fogja, hogyan gondolkodnak egyes kérdésekről a magyarok, amikor Brüsszelben a többi tagállam vezetőjével tárgyal.

A járvány negyedik hulláma kerül ezután szóba. Aki szükségét látja, hogy védi őt a maszk, vagy ne fertőzzön meg másokat, az hordja, de a megoldás nem ez – válaszolta az erről szóló kérdésre a miniszterelnök. Orbán hozzátette: a kiindulópont az, hogy lesz negyedik hullám, a kérdés az, hogy mennyire lesz súlyos. „A harmadik oltás jobb, ha van, mintha nincs – mondta a kormányfő, aki szerint gyorsabb cselekvési képességre van szükség, ezért is hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet és a rendkívüli jogrendet az év végéig.

Az elszigetelés és a maszk nem oldja meg a problémáinkat, az oltás a legfontosabb. Aki nem oltatja be magát, az kockáztat. Kötelező viszont nem lesz az oltás, mert azt a „magyar ember gyomra nem veszi be” – fogalmazott a miniszterelnök.

Az interjú végén Ferenc pápa látogatásáról volt szó, amit Orbán fantasztikus élménynek nevezett. A kormányfő elismerte, hogy az olyan kérdéseket kerülték, amiben nem értettek egyet, ilyen például a migráció. Orbánt abban is megerősítette a pápával folytatott beszélgetés, hogy az, amit a családok védelmében folytatnak, fontos. Ferenc pápa ugyanis arról beszélt, nem lehet engedni, hogy relativizáljuk a családokat, a család az „anya, apa, a gyerekek és pont”, és arra biztatta a magyar kormányt, hogy folytassa a kiállását a családok mellett.

via HVG.hu

Kapcsolódó cikkek