Felmérés: Karácsony Gergelynek lehet a legnagyobb esélye Orbán Viktor kihívójaként

Megosztás

A Publicus Intézet felmérése szerint szoros a verseny az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között, de a budapesti főpolgármester vezet.

Azok közül, akik tervezik, hogy részt vesznek az ellenzéki előválasztáson a túlnyomó többség – 75 százalék – akkor is biztosan elmegy voksolni, ha a választókörzetében a kedvenc pártja nem indít jelöltet. Ez derült ki a Publicus Intézet felméréséből, mely a Népszava megbízásából készült, s amelyet a HVG.hu szemlézett.

Az is kiderült, hogy az ellenzéki szavazók meglehetősen fegyelmezettek: a Jobbik szimpatizánsainak 79 százaléka automatikusan arra voksolna, akinek a javára saját indulójuk visszalépett, a DK-nál 69, a Momentumnál 64, az MSZP-Párbeszéd esetében pedig 58 százalék ez az arány.

A Publicus – megelőlegezve az előválasztás második fordulójára a legtöbbek által várt miniszterelnök-jelölti mezőnyt – azt is megkérdezte, ha csak a DK-s Dobrev Klára, az MSZP, Párbeszéd, LMP indulója, Karácsony-Gergely és a jobbikos Jakab Péter közül kellene választani, kire adnák a voksukat a kormányváltásra vágyó, az előválasztáson részt venni akaró szavazók.

A versenyt 34 százalékkal a főpolgármester nyerte, a második helyen pedig Dobrev végezne 31 százalékkal. Jakab 23 százalékkal zárna az augusztus végi adatok szerint.

A kormányváltást akarók és bizonytalanok egy ellenzéki győzelem esetén szintén a főpolgármestert tartanák a legalkalmasabbnak arra, hogy egy hatpárti koalíciót vezessen, Dobrev Klára nem sokkal lemaradva a második, Jakab Péter viszont ebben a kérdésben alaposan lecsúszott a Publicus szerint.

A teljes kutatást ezen a linken lehet elolvasni.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek