Borzalmas látvány, tíz év alatt gyakorlatilag kiszáradt egy nemrég még hatalmas tó – a klímaváltozás újabb riasztó üzenete

Megosztás

Itt sajnos nem időszakosságról beszélhetünk, hanem folyamatosan, évről évre száradt ki a kaliforniai tó, amiből néhány pocsolyaszerű apró vízfolt maradt.

A súlyos aszály miatt eltűnt egy kaliforniai mesterséges víztározó, az Oroville-tó vizének jelentős része, a vízszint 1977 óta nem látott mértékűre apadt, becslések szerint a vízmennyiség legalább háromnegyede eltűnt.

CNBC cikke szerint az Oroville-tó vidékét az elmúlt években számos környezeti katasztrófa sújtotta. Egyebek mellett áradások és hatalmas erdőtüzek is voltak a térségben. A jelenlegi vízszint a forró hőmérséklet és a kevés csapadék miatt lett ilyen alacsony.

Korábban a tóhoz rengeteg kiránduló érkezett tavasztól őszig, horgászni és sportolni is sokan jártak ide, az utóbbi időben azonban a csökkenő vízszint miatt sok lakóhajót (nyaralóhajót) ki kellett vontatni a tóból, a benne maradókat pedig csak szűkös helyeken lehet tárolni.

Nemrég egy nagy vízierőművet is le kellett állítani, mert az áramtermeléshez szükséges minimális szint alá csökkent a víz. Az alacsony vízszint a vadon élő állatokra is hatással van, sokkal messzebbre kell merészkedniük ugyanis a menedékhelyüktől, hogy elérjék a vizet – így hosszabb ideig vannak kitéve a ragadozóknak.

A kutatók egy jelentős része szerint az ember okozta éghajlatváltozásnak is szerepe van a kaliforniai szárazság kialakulásában. Pár évvel ezelőtti fotókkal összehasonlítva brutális a különbség a korábbi és a mostani állapot között. (Telex.hu)

Ilyen volt 2011-ben – Fotó: HANDOUT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
És ilyen 2021-ben – Fotó: JOSH EDELSON / AFP

Kapcsolódó cikkek