Döbbenetes választ írt Schmidt Mária a magyar szurkolókat kritizáló Boris Johnsonnak, még Trianont is felemlegette

Megosztás

„Boris Johnson, maga egy kis, széteső ország élén áll. Törődjön bele és söprögessen a saját háza táján. Van mit” – írta Schmidt Mária a brit miniszterelnöknek, Boris Johnsonnak. A kormánybiztos azt követően fogalmazta meg levelét, hogy a brit kormányfő elfogadhatatlannak nevezte azt, ahogy a magyar szurkolók viselkedtek a csütörtök esti magyar–angol focimeccsen – számolt be róla a HVG.hu.

Schmidt úgy fogalmaz a Facebookon olvasható levelében, hogy megdöbbentette Johnson „érzéketlen és a szokásos brit gyarmatosító attitűdről tanúbizonyságot tevő bejegyzése, ami elítéli a magyar drukkereket állítólagos rasszizmusukért”. Szerinte „a britek vendégként jöttek fővárosunkba, és egy olyan gesztussal hergelték a magyar szurkolókat, amit mi álságos pótcselekvésnek érzünk”. Ezzel Schmidt Mária arra utalt, hogy a kezdőrúgás előtt az angolok féltérdre ereszkedtek, mire a magyar szurkolók fütyülni kezdtek.

A kormánybiztos szerint „a britek évszázadokon keresztül gyarmatosították a világ különböző részeit”, a magyarok azonban „soha nem gyarmatosítottak senkit”. Ezért azt tanácsolja, hogy „olyan országban térdelgessenek, ahol erre igény van”. A kormánybiztos ezután álságosnak és hivalkodónak nevezi a gesztust, majd úgy folytatja, hogy „mi magyarok a britektől soha, semmi jót nem kaptunk”. “Trianon felelősségét, ahogy az egész elhibázott bűnös versailles-i szerződést ugyan a brit PR-felelősök mintegy száz évre át tudták tolni a franciákra, de ma már senki nem gondolja, hogy az akkori világ vezető hatalmát, a brit világbirodalmat a tönkrevert és megrogyott franciák utasítgatták” – írta.

Schmidt Mára ezután azzal folytatja, hogy „az Eb-döntőn a britek, ahogy évtizedek óta mindig, csürheként viselkedtek. Megvertek több szurkolót, 11-est hibázó fekete bőrű focistáikat rasszista támadások érték. A meccsen jelen levő Vilmos herceg és Ön sem gratulált a győztes olasz köztársasági elnöknek, ami igazán bunkó dolog”.

A magyar szurkolók viselkedése miatt (söröspohár dobálás, rasszista bekiabálások) a FIFA vizsgálatot indított.

via HVG.hu

Kapcsolódó cikkek