Fejszével támadt a feleségére, majd felrobbantotta a lakásukat a borsodi férfi

Megosztás

A Miskolci Törvényszék ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, aki egy családi vitát követően felrobbantotta járdánházi lakását.

A törvényszék által megállapított tények szerint a vádlott és felesége kapcsolata már évek óta konfliktusokkal terhelt volt. 2019. január 15-én egy vita során a férfi fejszét ragadva fenyegette meg a feleségét, hogy megöli. Miután a nőnek sikerült elmenekülnie a lakásból, a vádlott bezárkózott és a kiérkező rendőröket sem engedte be, akik így a padláson át jutottak be a lakásba és azt tapasztalták, hogy a vádlott megnyitotta egy pb-gázpalack csapját, valamint különböző tárgyakat az öngyújtójával meggyújtott. A rendőrök a robbanásveszélyt észlelve elhagyták a lakást, annak nyílászáróit kinyitották, illetve betörték, hogy a robbanás erejét mérsékeljék. A vádlott eközben mindvégig azt kiabálta: „gyertek be!”

Rövidesen a gázpalack felrobbant, amelynek következtében a vádlott nyolc napon belül gyógyuló égési sérüléseket szenvedett. Amennyiben a robbanás akkor következett volna be, amikor a rendőrök még a lakásban tartózkodtak, akkor az súlyos, akár halálos sérüléseket is okozhatott volna, illetve, ha a nyílászárók zárva maradnak, akkor a mechanikai hatás a szomszédos lakások válaszfalát kidöntötte, a tetőt pedig leszakította volna, így a kint tartózkodó rendőrök és a szomszédok is életveszélyben lettek volna.

Mindezen cselekmények alapján a törvényszék négy bűncselekményben mondta ki a vádlott bűnösségét: hivatalos személy és több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, közveszély okozás bűntette, zaklatás bűntette, valamint súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt 15 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A törvényszék a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott két cselekménye is kísérleti szakban maradt, azonban tekintettel arra, hogy a súlyosabb következmények elmaradásában a vádlottnak semmilyen szerepe nem volt és az a sértettek elhárító magatartásának volt csupán köszönhető, így ezt csekély mértékben vette figyelembe. Ugyanakkor az emberölés bűntettének kísérletéhez kapcsolódó minősített esetek nyomatékkal estek latba a döntéshozatalban.

A vádlott és védője fellebbezést jelentettek be, az ügyészség a jogorvoslati nyilatkozatra 3 munkanapot fenntartott, így az ítélet nem jogerős, a büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Kapcsolódó cikkek