Behúzta a kéziféket a kormánypárt? Csöbör Katalin az ITC lebontásának a leállítását kezdeményezi

Megosztás

Augusztus elején jelentette be Alakszai Zoltán megyei kormánymegbízott, hogy a miskolci ITC székház lerombolása mellett döntöttek. Az eset nagy port kavart, a civilek és politikusok között is rengetegen felháborodtak az elképzelésen, hiszen az eredeti tervek szerint éppen nem a lerombolás, hanem az épület korszerűsítése volt a cél. A Velünk a Város frakció még demonstrációt is tartott az épület megmentéséért. A demonstrációt és minden más észérvet azonban egyszerűen politikai hisztériakeltésnek nevezett egy Észak-Magyarországban megjelent interjúban Alakszai Zoltán, így kevés esély mutatkozott arra, hogy a volt MSZMP-székházzal kapcsolatban a helyzet megváltozzon.

Néhány órája azonban furcsa dolog történt: a lehető legváratlanabb helyről érkezett támogatás az épület védelmére. Csöbör Katalin Facebook-oldalán jelentette be, hogy – miután beszélt pár építész szakemberrel és civil szereplővel – az eredetileg meghirdetett bontási terv ellen áll ki. Ahogy fogalmazott:

Az ITC bontásának ügyében számos megbeszélést és egyeztetést folytattam az elmúlt napokban helyi szakemberekkel és civilekkel. Délelőtt például a helyi építészek véleményét hallgattam meg. Én nem szeretnék olyan döntést támogatni, ami nem közmegegyezésen alapul, ezért kezdeményezem az ITC bontásának leállítását mindaddig, amíg az épület és a terület sorsáról mindenki számára elfogadható döntés nem születik.

A dolog azért is szokatlan, mert ritkán mennek egymással szembe a Fidesz-KDNP frakció politikusai. Csöbör valószínűleg realizálta, hogy behozhatatlan népszerűségvesztéssel járt volna az épület lerombolása. Főleg, hogy ezelőtt 3 évvel Demeter Ervin által beígért felújításra szánt (és biztosnak mondott) 4 milliárdos beruházást is elkaszálta a kormány.

Sokan ennél is tovább mennek a spekulálásban: felmerült az a lehetséges magyarázat is, hogy ez az egész csupán egy politikai színjáték volt és az ITC eldózerolását soha nem is gondolták komolyan. A közfelháborodást kivárva pedig megmentőként teszeleghetnek a fideszes politikusok, akik mégis leállítják a projektet, miután – tőlük teljesen idegen módon – egyeztetnek a helyi civilekkel.

A jelenlegi helyzetre – az előválasztásokra és a majdani országgyűlési voksolásra készülve – jellemző magatartás, hogy Csöbör Katalin bejelentése után ellenzéki politikusok máris a saját győzelmükről tudósítanak az ügyben.

Kapcsolódó cikkek