Az eddigi 160 helyett 129 szavazókört alakítottak ki Miskolcon

Megosztás

A választási eljárásról szóló törvénynek megfelelően a helyi választási iroda vezetőjének, azaz a jegyzőnek a feladata a szavazókörök felülvizsgálata. A közelgő választási események, az országos népszavazás és az országgyűlési választás miatt időszerűvé vált Miskolcon is ennek a felülvizsgálatnak az elvégzése, amelyet egyébként indokoltak a városban zajló demográfiai folyamatok is – áll a városháza közleményében.

A korábbi 160 szavazókör helyett 129 szavazókör jött létre Miskolcon, melyeket a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó szabályainak megfelelően alakítottak ki.

A törvény előírja, hogy a szavazókörök területe nem lépheti túl sem az országgyűlési egyéni választókerületek, sem az önkormányzati egyéni választókerületek határát, a szavazókörök választópolgárainak létszáma pedig 600 és 1500 fő közé kell, hogy essen.

Ebből leszűrhető, hogy Miskolc népessége továbbra is csökken, nagyon sokan vándorolnak el a megyeszékhelyünkről.

A szavazókörök területi beosztása során figyelembe vették, hogy továbbra is biztosítva legyen a választópolgárok számára a szavazati jog lakóhelyükhöz minél közelebbi gyakorlása.

A körzetesítésről szóló 1/2021. (VIII.10.) HVI Vezetői határozat, valamint a mellékletét képező részletes közterületlista elérhető Miskolc város honlapján (www.miskolc.hu). 

Kapcsolódó cikkek