Új diagnosztikai fejlesztés indul Miskolcon a jövő vírusainak könnyebb felismeréséért

Megosztás

A Miskolci Egyetem is része lesz egy fejlettebb rendszernek.

Olyan innovatív diagnosztikai fejlesztés indul a Miskolci Egyetemen, amely lehetővé teszi, hogy robotizáltság mellett költséghatékonyabban, biztonságosabban és gyorsabban ismerjék meg a szakemberek a vírusok és baktériumok tulajdonságait.

Dr. Vanyorák Zsolt, az intézmény docense elmondta, hogy a vírusok és baktériumok örökítőanyagának azonosításában segédkezik a rendszer, ami végső soron a különböző betegségek meghatározásához vezet. Kissé riasztóan emlékeztet rá, hogy a globalizáció melléktermékeként elkerülhetetlenek a jövő világjárványai, amiknek a minél gyorsabb beazonosítása rendkívüli fontosságú.

A következő nagy világjárványt valószínűleg nem itt fogják beazonosítani, sem a potenciális ellenszerét kifejleszteni, de ahogy a szakember fogalmaz: arra törekszenek, hogy hozzájárulhassanak ezekhez a munkálatokhoz.

A rendszer nagy előnye annak automatizáltsága. A vírusok és baktériumok örökítőanyagának azonosítása – ami kulcskérdés –, hosszadalmas, komplex eljárás során történik meg. Jelenleg a biológusok ezeket a feladatokat manuálisan végzik el, amik egyszerre idő- és erőforrásigényesek, emellett egészségügyi kockázatokat rejtenek magukban, hiszen kórokozókról beszélünk – emlékeztetett Dr. Vanyorák Zsolt. A robotikának köszönhetően mindez kiküszöbölhető, mert a biológiai műveletek egy jelentős részét – akár megállás nélkül és a veszélyek minimalizálásával – el tudja végezni a diagnosztikai eszköz. (Minap.hu)

Kapcsolódó cikkek