Ellenzéki előválasztás: Budapesten Karácsony és Dobrev, a falvakban és kisebb városokban Jakab vezet

Megosztás

Míg Dobrev Klára és Karácsony Gergely támogatottsága Budapesten a legmagasabb, addig a kistelepüléseken Jakab Péter legnépszerűbb az ellenzéki miniszterelnökjelöltek között – derült ki a Závecz Research közvéleménykutatásából, amit június 21-e és június 30. között végeztek 1200 ember megkérdezésével.

A Závecz Research–IDEA Intézet Előválasztási Elemzés szerint a Jobbik elnökének a legfontosabb hátországa a nagyvárosokon kívüli Magyarország, azaz a kisvárosok és a községben élő ellenzékiek és aktív bizonytalanok. A kisvárosokban 35, a községekben 34 százalékot kapna, szemben például Dobrev Klára 22 és 28, illetve Karácsony 21 és 18 százalékával – írja a HVG.hu.

Ahogy azonban növekszik a települések mérete, egyre csökken Jakab, és egyre erősödik Dobrev és Karácsony támogatottsága. A megyeszékhelyeken Dobrev 27, Karácsony 26 százalékos, Jakab pedig 23 százalékot kapna. A fővárosban ugyanakkor Jakab helyzete majdnem annyira kedvezőtlen (13 százalék), mint Karácsonyé a községekben. Budapesten ugyanis a szavazók mintegy harmada Dobrev Klárát (32 százalék), egy másik harmada pedig Karácsony Gergelyt (32 százalék) támogatja.

Nem csak a településtípusok esetében vannak komoly különbségek a jelöltek támogatottsága esetében, a hat miniszterelnök-jelölt mögött eltérő életkori csoportok állnak. Jakab Péter a 40 év alattiak körében messze a legtámogatottabb (36 százalék) és Fekete-Győr Andrásnak is itt vannak a legerősebb pozíciói (17 százalék). A középkorúak (40–59 évesek) körében teljesen kiegyenlített Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely támogatottsága (26–26 százalék), Fekete-Győr itt 13 százalékon áll, míg a 60 évesek és idősebbek körére az átrendeződés világos irányba mutat: ebben a kategóriában Dobrev és Karácsony jelentősen elhúz a többi jelölttől, és egymással vív csatát (34–34 százalék). Jakab választottsága az idősebbek körében 19 százalékos.

Kapcsolódó cikkek