A magyarok hat százaléka minden nap iszik alkoholt

Megosztás

Az EU-s átlagnál alacsonyabb a rendszeresen alkoholt fogyasztó magyarok aránya az Eurostat felmérése szerint – írja a HVG. A 15 évnél idősebb magyarok 6,3 százaléka minden nap fogyaszt alkoholt – derül ki a felmérésből. 19,1 százalék hetente iszik valamilyen alkoholos italt, 21,3 százalék pedig csak havonta. A válaszadók 24,2 százaléka az elmúlt egy évben havinál is ritkább rendszerességgel fogyasztott alkoholt, 29,1 százalék pedig egy év alatt egyszer sem.

Ez azt jelenti, hogy a magyarok az EU-s átlagnál ritkábban isznak, legalábbis az önbevallás alapján: uniós átlagban 8,4 százalék fogyaszt alkoholt naponta, és 28,8 százalék hetente. A napi szinten alkoholt fogyasztók aránya Portugáliában a legmagasabb, 20,7 százalék, míg a legalacsonyabb Lettországban és Litvániában, ahol elvileg 1 százalék sincs ez az arány.

Az is jól látszik a számokon, hogy minél idősebb korcsoportról van szó, annál gyakoribb az alkoholfogyasztás, a 75 éven felülieknek például a 16 százaléka napi szinten iszik. A nemek közötti különbség is látványos: a férfiaknak 13, a nőknek 4,1 százaléka iszik naponta alkoholt.

Kapcsolódó cikkek