Visszaélések miatt több országtól is elvették a Pegasust

Megosztás

Több ország esetében ideiglenesen blokkolták a hozzáférést a Pegasus nevű kémprogramhoz, nem rendeltetésszerű használat miatt, több kormányzati partnerrel kapcsolatban pedig még folynak a vizsgálatok – mondta az NSO nevű izraeli cég egy névtelen forrása az NPR amerikai közszolgálati rádiónak, amit a HVG szemlézett itthon.

Arról nem közölt részleteket, hogy hány országról van szó és mely államokat érintik a korlátozások, mert ezen információk publikálását az izraeli jogszabályok tiltják. A cég munkatársa ragaszkodott hozzá, hogy az általuk megvizsgált, a sajtóban megnevezett személyek közül szinte senkinél nem találtak kapcsolatot a kémprogrammal.

Közben az izraeli hatóságok is kilátogattak vizsgálódni az NSO herzliyai központjához – közölte az izraeli védelmi minisztérium. Az NPR forrása szerint a cég munkatársai végig együttműködőek voltak és azt próbálták bebizonyítani az izraeli tisztviselőknek, hogy a médiában megnevezett emberek nem voltak a Pegasus célszemélyei között.

Az NSO-nak jelenleg 60 partnere van 40 országból, ezek hírszerzéssel vagy bűnmegelőzéssel foglalkozó állami szervezetek, hatóságok.

Direkt36 július 18-án írta meg, hogy évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is.

Kapcsolódó cikkek