Elképesztő mértékben felgyorsult a magyar lakosság eladósodása

Megosztás

Idén júniusban a lakossági hitelpiac elképesztő növekedését figyelték meg az elemzők. A háztartások 136,4 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek, ami amellett, hogy a duplája az egy évvel korábbi mennyiségnek, új rekord is – írja a Világgazdaság.

A lap szerint a fogyasztási hiteleknél sem alakult rosszul a június: ezeknél 121,6 milliárd forintnyi új szerződés született, ami éves alapon 35,1 százalékos bővülés. Az első félévet vizsgálva is kedvezők a számok.

Az új lakáshitel-szerződések mennyisége már meghaladta az 597 milliárd forintot, ami erőteljes, 33,6 százalékos emelkedés 2020 azonos időszakához viszonyítva.

A háztartások hiteleinek állománya szintén tempósan emelkedik, igaz, ebben jelentős a szerepe a hiteltörlesztési moratóriumnak is: június végén 8743,4 milliárd forintot ért el a portfólió mérete, ami 15,5 százalékos növekedés.

A személyi kölcsönök állományában 14,6 százalékos növekedésről számolt be az MNB, az elkönyvelt mennyiség 1070 milliárd forint felett jár már. Az utóbbi hónapok tendenciái alapján pedig szinte biztosra vehető, hogy jóval erősebb évet produkál a tavalyinál a lakossági hitelpiac.

A bővülést az elhalasztott kereslet éppúgy fűti, mint az állami ösztönzők: a csok, a babaváró kölcsön vagy az otthonfelújítási program – írják a cikkben.

Kapcsolódó cikkek