Egy nap alatt annyi jég olvadt el Grönlandon, hogy az másfélszer ellephetné Magyarországot

Megosztás

Az Északi-sark körüli területeken tapasztalható, az évszakhoz képest akár tíz fokkal is magasabb hőmérsékleti értékek miatt egy nap leforgása alatt annyi jég olvadt el Grönlandon, hogy a jégtakaró változásait nyomon követő Polar Portal legutóbbi beszámolói szerint 5,1 centiméter mennyiségű vízzel boríthatná be a 170 ezer négyzetkilométernyi területű Floridát, vagyis több mint másfélszer lephetné el Magyarország területét – írja a Qubit.

A dán kormány adatai szerint a jégtakaró múlt kedden 8,5 milliárd tonnányi mennyiséget veszített felületi tömegéből, csütörtökön pedig további 5,4 milliárd tonnát. A Grönlandon elolvadó jég az óceánba kerül, ahol további lökést ad a klímaváltozás okozta globális tengerszint-növekedésnek. Marco Tedesco, a Columbia Egyetem jégmezőket vizsgáló kutatója és a Nasa-nak is dolgozó szakértő úgy vélte, hihetetlenül magas szintet ért el az olvadás, valószínűleg meg fogja változtatni Grönland látképét, és nagymértékben hozzájárul a jégtakarók jövőbeli olvadásának gyorsulásához is. Ahogy a szezonális hótakaró elolvad, felszínre kerül a jégtakaró magja, amely elolvadva jelentősen növeli az óceán vízszintjét. Tedesco hozzátette, nagy légnyomású, délről érkezett meleg levegő képez vákuumot Grönland keleti része fölött, ami

minden idők legmagasabb hőmérsékleti értékeit okozza a régióban. Múlt szerdán 19,8 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

Ha Grönlandon az összes jég elolvadna, globálisan mintegy hat méterrel emelkedne meg a tengerszint. Tudósok szerint ez előreláthatólag nem fog megtörténni, de arra figyelmeztettek már korábban is, hogy a globális felmelegedés miatt fordulóponthoz érkezhet az olvadás a világ legnagyobb szigetén. A hozzáértők kiszámolták azt is, hogy Grönlandon az elmúlt 12 ezer évhez képest napjainkban tűnik el a leggyorsabban a jégtakaró, ez a rekordévet jelentő 2019-ben percenként egymillió tonnányit jelentett. A hőmérsékletek emelkedésével gyorsuló olvadás pedig már érezteti a hatását: megváltoztatja a tengeráramlatokat, a víz alatti ökoszisztémákat és közvetlen fenyegetést jelent a világ part menti, alacsonyan fekvő városainak és országainak.

Kapcsolódó cikkek