Milák Kristóf hajszálnyival kikapott, de így is remekelt, ezüstérmes Európa csúccsal – nyertek a férfi vízilabdások is

Megosztás

Némileg hihetetlen, de a magyar úszóküldöttségből Milák az egyetlen, aki érmet tudott szerezni, egy aranyat és egy ezüstöt. Ki gondolta volna ezt akár fél évvel ezelőtt is?

Milák Kristóf második érmét nyerte a tokiói olimpián, nagy versenyben jött be másodiknak Dressel mögött. A magyar úszócsapatból Milák Kristóf az egyetlen érmes.

A tokiói olimpia szombati úszódöntői azzal a számmal kezdődtek, amit a legjobban vártunk. A 200 pillangón győztes Milák Kristóf összecsapott a 100 gyorson győztes amerikai Caeleb Dressellel, vagyis a legnagyobb sztárral. Százon Dressel a világcsúcstartó, hatszor úszott már 50 másodperc alatt, Milák legjobb ideje 50,18, a májusi budapesti Európa-bajnokságon érte el. Ezen a távon nem a magyar volt a favorit, de most élesben letesztelhette a sebességét közvetlenül Dressel mellett.

Az amerikai remekül kapta el a rajtot, és mivel a víz alatt ő úszik a leggyorsabban, elsőként emelkedett ki, és 25 méternél egyértelmű volt az előnye. Ötvennél 65 századdal vezetett Milák előtt, aki hatalmas erőket mozgósított, tapadt Dresselre, tempótól tempóra közelített hozzá. Az amerikai 49,45-ös új világcsúccsal nyert, a magyar 23 századdal csapott be mögötte a célba, és új egyéni csúccsal (49,68) lett ezüstérmes. Dressel felemelte legnagyobb kihívója kezét a befutó után.

Milák úgy fogalmazott a döntője után, hogy megkönnyebbültséget és büszkeséget érzett a célban, és azt hiszi, kihozták egymásból a legjobbat az aranyérmessel. Milák ideje új Európa-csúcs.

„Ennél több nem volt bennem, jól megkergettem Dresselt, aki ettől nem megijedt, ezért lett egy jó verseny. Nem volt olyan őrült nagy a delfinje, mint 2017-ben, a fordulónál sem, amikor a hullámával odébb rakott. Igaz most vagy 10 kilóval nehezebb vagyok, mint négy éve a Duna Arénában. Örültem, hogy most mellé kerültem, próbáltam elkapni az utolsó ötvenen, de nem sikerült.”

A női kardcsapat sokáig jól tartotta magát a negyeddöntőben, de kiesett, majd mindkét másik meccsét is elvesztette. Gátfutásban Kozák Luca elődöntőbe jutott, lövészetben Mészáros Eszter nem jutott döntőbe, a triatlonváltó az éjszaka 11. helyet hozott, Berecz Zsombor vitorlázó pedig nem csak egyszerűen tartja a harmadik helyét, hanem egyre közelebb jön a másodikhoz. A férfi vízilabda-válogatott az Egyesült Államokat győzte le egy nehezen induló, de végül sima meccsen. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek