Orbán ellen fordult egy polgármester, őt is lehallgatták

Megosztás

2018 decemberében törtek be Gémesi György gödöllői polgármesterhez, ám gyakorlatilag semmit sem vittek el a rengeteg érték közül – majd betörtek a fiához és két héttel később a lányához is, de ismét gyakorlatilag érintetlenül maradt minden. Az ellenzéki politikus szerint a hatalom próbálta megfélemlíteni és adatot gyűjteni róla.

„A betörés azért volt durva, mert bementek az embernek abba a szférájába, ami csak az övé”

idézte fel a Direkt36-nak a két és fél évvel ezelőtt történteket Gémesi, akinek ugyanakkor bizonyítéka nem volt arra, hogy ki és miért tört be hozzá..

Most azonban kiderült: a polgármester telefonszáma is szerepel abban a kiszivárgott nemzetközi adatbázisban, amely azt mutatja, hogy az NSO nevű izraeli kémszoftvercég ügyfelei milyen telefonszámokat választottak ki megfigyelések célpontjának. Számos közvetett bizonyíték van arra, hogy a magyar célpontok kiválasztása mögött magyar állami szervek állnak. (Korábbi cikkünket itt olvashatja.)

A több mint 50 ezer telefonszámot tartalmazó adatbázishoz a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet jutott hozzá közösen, majd az FS vezetésével közösen elemezte ezeket az adatokat egy 17 szerkesztőségből álló nemzetközi újságírócsapat. Magyarországról az egyedüli résztvevő a Direkt36 volt.

A kiszivárgott adatok szerint Gémesi György mobiltelefonjának célpontként való kiválasztása 2018 végén, tehát a betöréseket megelőző időszakban történt. Az ellenzéki polgármesterrel egy időben, 2018 végén választották ki a kémszoftver célpontjává Gémesi egy kormányzati ismerősét. Emellett két olyan telefonszám is felbukkan a kiszivárgott listán, melyek Gémesi párttársához és volt alpolgármesteréhez kötődnek.

Gémesit elmondása szerint évek óta zaklatják, fenyegetik, és a nyilvánosság előtt is beszélt arról a gyanújáról, miszerint a magyar titkosszolgálatok megfigyelik.

A támadások szerinte azután sokasodtak meg, amikor a Magyar Önkormányzatok Szövetségét vezető Gémesi több polgármestertársával megpróbált egy új, a Fidesztől független jobboldali pártot felfuttatni.

Kapcsolódó cikkek