Orbán pénteken jelenti be, milyen döntés született a harmadik oltásról

Megosztás

Többek között erről beszélt Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón, amelyen a kormány járványügyi döntéseiről tájékoztatott – tudósított a HVG.hu.

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy továbbra is kedvezőnek nevezte a magyarországi számokat, bőségesen áll rendelkezésre oltóanyag. “A vírus negyedik hulláma még nem jelent meg Magyarországon” – tette hozzá.

A kormány azt javasolja mindenkinek, hogy csak akkor utazzanak külföldre, ha már mindkét oltást megkapta.

A kormány a harmadik oltásról is tárgyalt tegnap, ezzel kapcsolatban vannak viták, holnapra viszont lesznek konkrét intézkedések, melyeket Orbán Viktor fog bejelenteni péntek délelőtti rádióinterjújában – árulta el Gulyás. A kötelező oltás lehetőségét is vizsgálják: bizonyos munkahelyeken, például az egészségügyben, akár szóba is jöhet.

A 60 év felettiek és a 12-16 év közötti korosztály oltásáról is beszéltek, vagyis arról, hogyan lehetne felpörgetni. A 12-15 év közötti korosztálynak például mindössze 12 százaléka van beoltva. A 60 év felettiek oltása érdekében is mindent meg kell tenni, amiről az operatív törzs még ma tárgyal, a 60-64 év közöttieknek például csak 67 százaléka van beoltva, de a 90 év felettieknek is csak 73 százaléka választotta a vakcinát, pedig a delta variáns nagyon nagy veszélyt jelent rájuk.

Az európai uniós ügyekkel és a melegellenes törvénnyel kapcsolatos vitáról is tárgyaltak, de erről Gulyás csak annyit tudott mondani, hogy a jogszabályt nem lehet összekötni a helyreállítási tervvel. A tárgyalások jelenleg is folynak az Európai Bizottsággal, Gulyás szerint Ursula von der Leyen elnök már látogatási időpontot is kért, de végül visszakozott. A miniszter ugyanakkor leszögezte, hogy a gyermekvédelmi törvényen nem hajlandó változtatni. a magyar kormány, a gyermekek szexuális nevelése a szülőkre tartozik.

További részletek a Kormányinfóról a HVG.hu tudósításában.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkek