Magyarországon is tapasztalható a vízhiány – a globális felmelegedést már öntözési tilalmakon érezzük

Megosztás

Válságos helyzet alakult ki a kánikula miatt Budapest agglomerációjában: több településen sem folyt víz a csapból. A gödöllői és a péceli polgármester is radikális intézkedések meghozatalára kényszerült: Gödöllőn június 23-tól részleges vízkorlátozási szabályozás lépett életbe, ami annyit takar, hogy reggel nyolc és este kilenc óra között „tilos a locsolás a vízhálózatról, valamint tilos az autómosás” is. A korlátozás kiterjed az autómosókra is, de azokra a szolgáltatókra nem vonatkozik, ahol vízvisszaforgató rendszerrel dolgoznak – írja a HVG.hu.

Az ivóvíz, illetve a csapvíz hiányát az okozta, hogy a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) víztározóinak tartalékai a meleg miatt szokatlanul megcsappantak, így például Pécelen és Gödöllőn is arról számoltak be az ott élők, hogy nemhogy locsolni nem tudnak, de mosakodni, főzni, vagy egyszerűen vizet inni sem. A vízművek részéről olyan javaslatok érkeztek már júniusban is Gödöllőre, hogy tiltsák meg az embereknek a házi medencék feltöltését, valamint ne csak reggel nyolc és este kilenc között korlátozzák az öntözést, hanem teljesen tiltsák be azt.

Kis Anna meteorológus riasztó képet vázol fel a jövővel kapcsolatban is: „az elmúlt évek hőmérsékleti adatait elemezve egyértelmű az emelkedő tendencia, akár évszakosan, akár éves bontásban nézzük. Különösen az extrém magas hőmérsékletű napok száma növekedett.” Kis szerint egyre forróbb nyarak következnek, miközben a csapadék mennyiségében nem várható jelentős változás, pusztán annak időrendisége változhat, valamint lehullási formái lehetnek szélsőségesebbek. Magyarán szólva: egyszerre fog több eső esni viharos formában, utána viszont hosszabb ideig tartó szárazság várható.

Arról, hogy mi lehet a helyzet megoldása a szakértők véleménye megegyezik. Kis szerint „két feladatunk van: valahogy mérsékelni a klímaváltozást, visszaszorítani a melegedést, valamint adaptálódni, alkalmazkodni valahogyan ahhoz, hogy ha meg is állítjuk a melegedést, még akkor is rengeteg szektorban fogja kifejteni hatását”.

Kapcsolódó cikkek