Nem ok nélkül vették őrizetbe a magyar futballhuligánokat – náci karlendítés, rendőrök dobálása, marihuána

Megosztás

Amiről a magyar közmédia nem beszél, a német rendőrség azonban igen. Lehet, hogy itthon ezt következmények nélkül lehet, de Németországban nem.

Az eddigi híradásokból nem volt teljesen egyértelmű, hogy a német hatóságok szerint pontosan mit követtek el azok a magyar szurkolók, akiket a müncheni német-magyar csoportmeccsen, valamint aznap a városban vettek őrizetbe, illetve vádoltak meg, illetve az sem, hogy hányan érintettek.

A müncheni ügyészség a 444 kérdésére most részletezve megírta, hogy hány ember érintett, és mi a vád ellenük.

A legsúlyosabb helyzetben az a férfi van, akit – az érintettek közül egyetlenként – jelenleg is fogva tartanak Münchenben. Az ügyészség levele szerint “különösen súlyos” bűncselekménnyel vádolt férfi a vád szerint palackkal dobott meg egy rendőrt az Allianz Arenában, ami miatt garázdasággal és hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják. Ennél jóval kisebb súlyú kihágásnak számít, hogy marihuánát is találtak nála.

Összesen öt magyar ellen emeltek vádat alkotmányellenes szervezetek szimbólumainak használata miatt.

Közülük négyet bent a stadionban kapcsoltak le, hármat náci karlendítés miatt, egyikükön pedig egy úgynevezett szárnyas odal-rúna tetoválás volt látható. A német nemzetiszocialista párt rettegett katonai szervezetén, az SS-en belül ez annak a szervezeti egységnek a szimbóluma volt, ami az SS egyfajta belső ellenőreként arra felügyelt, hogy a náci rohamcsapatnak csak tiszta vérű árják lehessenek a tagjai. A későbbi korokban több európai neonáci szervezet is használta.

Az ötödik, ezen törvény megsértése miatt megvádolt magyar nem a stadionban, hanem kint a városban mutatott be náci karlendítést – írta az ügyészség.

Az ötből négyüket őrizetbe vették, majd elengedték, az ötödik náculó ellen körözést adtak ki.

Egy további marihuánabirtoklót a városban kaptak el egészen minimális mennyiségű, fél gramm fűvel, őt hamar kiengedték.

1000 eurós biztosíték fejében szabadulhatott az a két szurkoló, akik a városban inzultáltak egy rendőrt.

“Legalább két” magyar ellen indult eljárás jegyhamisítás miatt, közölte az ügyészség, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy lescreenshotolták valaki más telefonon tárolt jegyét, és azzal próbáltak bejutni az arénába.

Két további ember kapott büntetést tiltott pirotechnikai eszközök miatt, de az ő kihágásuk annyira csekély volt, hogy az ügyészség ellenük nem emelt vádat. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek