Addig késik a gyártó a Szputnyik-vakcina adatainak leadásával, hogy „talán már soha nem is lesz” európai engedélye

Megosztás

“Az orosz Szputnyik nem volt képes megszerezni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét, és talán már soha nem is lesz” – ezt Mario Draghi olasz miniszterelnök mondta a brüsszeli uniós csúcson tartott sajtótájékoztatóján, írja a HVG.hu.

Mint arról már korábban mi is írtunk és arra a Reuters cikke is rávilágít: május és június lett volna az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatának, ami alapján kiadhatták volna az engedélyt az orosz gyártású oltóanyag európai használatára, de a gyártó a végső határideig, június 10-ig sem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét.

Nemrég a Szputnyik V vakcinát fejlesztő orosz Gamaleja Intézet azt ígérte: legkésőbb június végéig átküldi a tesztadatokat az EMA-nak. 

Draghi egyébként arról is beszéltte, hogy a kínai Sinopharm vakcinája – amellyel a Szputnyikhoz hasonlóan kiemelten oltottak Magyarországon – nem megfelelő, felemlegetve Chilét, ahol már a harmadik oltást kell beadni a lakosságnak, mivel az első kettő után nem alakult ki elégséges védelem a koronavírus ellen.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek