Itt az ítélet: 22,5 év börtönt kapott a George Floydot meggyilkoló rendőr

Megosztás

Megszületett az ítélet Derek Chauvin korábbi rendőr ügyében, aki 2020. május 25-én egy intézkedés során megölte George Floydot, miután 9 perc 29 másodpercig térdelt a fekete férfi nyakán Minneapolisban. Chauvint már áprilisban bűnösnek találta az esküdtszék, azonban a bíró csak most pénteken szabta ki a büntetése mértékét, ami végül 22,5 fél év börtönbüntetés lett – számolt be a Telex.

Az ügyészek 30 év börtönt kértek Chauvinra. Az állami ítélkezési irányelvek büntetlen előéletű tettesek számára mindössze 12 és fél év börtönbüntetést javasolnak, a bíró végül ehhez adott hozzá tíz évet.

Az ítélethirdetés után Bridgett Floyd, George Floyd húga, a George Floyd Memorial Foundation alapítója közleményt adott ki, melyben azt írta, „A bátyámat, George Floydot megölő minneapolisi rendőrre ma kiszabott ítélet azt mutatja, hogy a rendőri brutalitás ügyét végre komolyan veszik. Azonban még hosszú út áll előttünk, és sok változtatásra van szükség, amíg a fekete és barna emberek végre úgy érezhetik, hogy a bűnüldöző szervek tisztességesen és emberségesen bánnak velük ebben az országban.”

Ügyvédjükön keresztül a korábban komoly kártérítést kapó Floyd család is kiadott egy közleményt, mely szerint „ez a történelmi jelentőségű ítélet egy lépéssel közelebb hozza a Floyd családot és a nemzetet a gyógyuláshoz. Nap mint nap, évről évre a rendőrök következmények nélkül ölnek meg fekete embereket. De ma, Chauvin ítéletével jelentős lépést teszünk előre – olyat, ami nagyon röviddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt”.

Az ítélethirdetés alatt Joe Biden afgán vezetőkkel tárgyalt a Fehér Házban, ott reagált az ítéletre. Az Ovális Irodában a jelenlevő riportereknek azt mondta, „Nem ismerem az összes körülményt, amelyet figyelembe vettek, de úgy tűnik nekem, hogy az irányelvek alapján [az ítélet] megfelelőnek tűnik.”

via Telex.hu

Kapcsolódó cikkek