Orbánék szép fokozatosan kiléptetik hazánkat az EU-ból? Az európai vezetők már ezt ajánlgatják miniszterelnökünknek

Megosztás

A homofóbtörvényként elhíresült magyar újítás rengeteg európai vezetőnél kicsapta a biztosítékot, Varga Judit igazságügyminiszter pedig kegyetlenül élesen beszólt az EU-nak. Maradt még olyan civilizált, nyugat-európai ország, akivel jó viszonyt ápol hazánk, vagy Orbánék szép lassan mindenkivel összevesznek?

Szokatlanul kemény bírálatokat kapott Orbán Viktor az uniós csúcson a homofóbtörvényről, többen is különböző formában elmondták neki, hogy “kívül tágasabb”. A magyar miniszterelnököt csak két kollégája vette védelmébe.

Miért nem léptek ki az unióból? – az ülésteremből kiszivárgott sajtóinformációk szerint ezzel a kérdéssel kezdődött a magyarországi homofóbtörvényről folytatott vita az EU-csúcson, amelyre több mint két órán keresztül tartott. A kérdést Mark Rutte holland kormányfő tette fel, akinek nem ez az első csörtéje Orbánnal. Sőt, a mostani csúcs előtt Rutte sajtótájékoztatóján már elmondta ugyanezt: Magyarországnak nincs helye az EU-ban, ha ezt a törvényt nem vonják vissza, mert ez a jogszabály „ellentétes minden értékünkkel. Magyarországnak vissza kell vonnia ezt a törvényt, és térdre kell ereszkednie”.

A kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter válaszolt, aki megígérte, amíg él, minden erejével azért fog harcolni, hogy „magyar embernek sose kelljen térdelnie se Rutte nevű, se semmilyen más gyarmatosító előtt”.

Mark Rutte egyébként a vitában az EU Alapszerződésének 50. cikkét ajánlotta Orbán Viktor figyelmébe. Ennek az első bekezdése így szól:

Saját alkotmányos követelményeivel összhangban a tagállamok bármelyike úgy határozhat, hogy kilép az Unióból.

A féléves elnökséget adó Portugália kormányfője, António Costa pedig azt ajánlotta magyar kollégája figyelmébe, hogy lehet tisztán kereskedelmi kapcsolatokat is fenntartani az EU-val, mint teszi azt Svájc és Norvégia.

Egyik forrásunk szerint Angela Merkel német kancellár és Pedro Sánchez spanyol kormányfő arra figyelmeztette Orbán Viktor, hogy nem lehet összekeverni a pedofíliát, a homoszexualitást és a pornográfiát.

A vitában valamennyi tagállam vezetője felszólalt, azonban csak a lengyel és a szlovén kormányfő vette védelmébe a magyar miniszterelnök. Orbán a kilépés ötletére nem reagált, hanem megismételte már elhangzott érveit, miszerint ennek a jogszabálynak nincs köze a homoszexualitáshoz, csak a szülők és gyermekek jogainak védelméhez. Ahogy az EU-csúcsra érkezvén a sajtót, a vitában a miniszterelnökökön kérte számon, hogy olvasták-e a törvényt, erre Xavier Bettel luxemburgi kormányfő azt mondta:

Olvastam, borzalmas.

A tárgyalást végighallgató informátorunk szerint a vita végén Charles Michel felhívta a figyelmet az uniós jog elsőbbségére és hivatkozott az Európai Bizottságnak mint a szerződések őrének az eddig megtett lépéseire, vagyis a felszólító levél elküldésére a magyar kormánynak.

További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek