Jobb, ha készülünk az évente beadandó Covid elleni emlékeztető oltásokra

Megosztás

Az Egészségügyi Világszervezet már ezen az állásponton helyezkedik el, bár bizonyítékai ennek szükségességére nemigen ismertek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint mindenkinek szüksége lehet újabb és újabb oltásokra a mutánsok és korlátozott idejű védettség miatt.

A koronavírussal szemben legsérülékenyebb embereknek évente emlékeztető oltásra lesz szükségük, hogy védve legyenek a különböző variánsokkal szemben – jelezte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) belső dokumentumban, amelybe a Reuters hírügynökség betekintést nyert.

A Moderna és a Pfizer vakcinagyártók, illetve ez utóbbi német partnere, a BioNTech is azon a véleményen vannak, hogy a világnak rövidesen szüksége lesz emlékeztető oltásokra, hogy fenn tudják tartani a védettség magas szintjét, de ennek bizonyítékai továbbra sem világosak.

A Reuters által ismertetett dokumentum szerint a WHO úgy ítéli meg, hogy a magas kockázatnak kitett személyek évenkénti, illetve általában a lakosság kétévenkénti emlékeztető oltása az alapvető forgatókönyv. A WHO szerint továbbra is megjelennek újabb variánsok, és a védőoltásokat rendszeresen ezekhez a veszélyekhez kell igazítani.

Az ENSZ egészségügyi szervezete nem volt hajlandó nyilatkozni a belső dokumentum tartalmáról, a GAVI pedig egyelőre nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

A június 8-án keltezett és nem végleges dokumentum szerint jövőre 12 milliárd adag Covid-19 elleni vakcinát gyártanak, ez valamivel magasabb, mint az IFPMA nemzetközi gyógyszeripari szövetség által idénre előre jelzett 11 milliárd adag védőoltás, ami arról tanúskodik, hogy az amerikai gyógyszerügyi hivatal nem számol a vakcinagyártás jelentős növekedésével 2022-ben.

A dokumentum szerint a jövő évi gyártás akadályai gyártási problémák, engedélyeztetési gondok és egyes technológiai platformoktól való eltérések lesznek. A dokumentum arra nem mutat rá, hogy milyen gyártási technológiáktól kell megválni, de a világon a legnagyobb vakcinakészletet biztosító Európai Unió az RNS-hírvivő alapú vakcinákra esküszik (Pfizer/BioNTech és Moderna, és lemondott az AstraZeneca/Oxford és a Johnson and Johnson vektorvakcinájának beszerzéséről.

Eddig világszerte mintegy 2,5 millió adag vakcinát adtak be, többnyire a gazdag országokban, ahol a lakosság több mint a fele kapott már legalább egy adag vakcinát, míg a legtöbb szegény országban a lakosság kevesebb mint 1 százalékát oltották be a GAVI becslése szerint.

A WHO legrosszabb forgatókönyve szerint jövőre 6 milliárd adag védőoltást gyártanak, a gyártást az új oltásokkal kapcsolatos szigorú előírások és a gyártási gondok lassítják majd. Ezt tovább bonyolítja majd, hogy az egész világnak – és nem csak a legsérülékenyebbeknek – emlékeztető oltásokra lesz szüksége a variánsok és a korlátozott időtartamú védettség elleni harchoz.

A legderűlátóbb előrejelzés szerint minden kidolgozás alatt lévő vakcinát engedélyeznek majd, és a 16 milliárd adagos gyártási kapacitás kielégítheti a szükségleteket, a vakcinákat méltányosan osztják majd el. Ha a vakcinák hatásosnak bizonyulnak a különböző variánsokkal és hosszú távú védelmet biztosítanak, nem lesz szükség emlékeztető oltásra. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek