Elektromos autóbuszokat vásárolna az MVK

Megosztás

Miskolc autóbuszos közszolgáltatója, az MVK Zrt. 10 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz, valamint a járművekkel kompatibilis, szabadtéren is telepíthető, akár az összes autóbusz egyidejű töltésére is alkalmas töltő infrastruktúra beszerzésére tett közzé pályázati felhívást szerdán – számolt be a magyarbusz.info.

Miskolc a Zöld Busz Program első pályázati eljárásában – melynek beadási szakasza május végén zárult – 10 darab lokálisan zéró emissziós autóbusz beszerzéséhez, illetve a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítéséhez igényelt állami támogatást. Mivel a beérkezett pályázatok feldolgozása és elbírálása jelenleg is zajlik, a borsodi megyeszékhely a konkrét eszközvásárlásról szóló tendert a Volánbuszhoz és a pécsi Tüke Buszhoz hasonlóan feltételes közbeszerzésként hirdette meg, azaz eredményes eljárás esetén csak akkor kerülhet sor a szállítási szerződés megkötésére, ha a beszerzések finanszírozását biztosító pályázati igény támogatást nyer a Zöld Busz Projektirodától.

Az MVK Zrt. a tenderkiírás szerint összesen 10 darab új, teljes hosszban alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező, M3/I osztályú városi szóló autóbuszt szerezne be az autóbuszokkal kompatibilis, európai szabvány szerinti, CCS (Combined Charging System) rendszerű, egyenáramú (DC) töltőállomások leszállításával és üzembe helyezésével együtt. A járműveknek egyazon gyártótól származónak, és ugyanolyan típusúnak kell lenniük. A pályázati kiírás értelmében a megajánlott busztípus hossza legfeljebb 13 000 mm lehet, alapfeltétel továbbá a teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) konstrukció, valamint a 2-2-2 ajtóképlet. A buszok minimálisan elvárt befogadóképessége 4 álló fő/m2 mennyiség alapul vételével minimum 60 fő és minimum 75 fő a jármű megengedett össztömege és saját tömegének különbségéből származtatva. A járműveken legalább 21 fix rögzítésű ülőhelyet kell biztosítani az utazóközönségnek, amelyből minimum 6 darabnak dobogóra lépés nélkül elérhetőnek kell lennie.

Emellett a buszokat legalább 25 kW hűtőteljesítményű klímaberendezéssel, egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel, oldalanként 2-2 nyitható ablakkal, ajtónként 1-1 kamerás utasszámláló berendezéssel, tolatókamerával és biztonsági kamerarendszerrel is fel kell szerelni. A pályázat továbbá WiFi szolgáltatás és USB töltőpontok – járművenként legalább 20 darab – kiépítését is tartalmazza.

További részletek a magyarbusz.info cikkében.

Kapcsolódó cikkek