20 milliót zsebeltek be az unokázós csalók, de a rendőrök elkapták őket – videó

Megosztás

Úgy tűnik, ismét virágkorát éli az unokázós csalás aljas módszere, de széleskörű nyomozás segítségével sikerült elkapni egy ilyen párost.

Remekül bevált a “bajban van az unokája” módszer, amivel két fiatal pár fosztott több tucat idős embert, volt aki a bankkártyáját is odaadta nekik a PIN-kódjával együtt. A rendőrök most egy plázában ütöttek rajta a csalókon.

Egy bevásárlóközpont egyik boltjának kasszájánál fogták el azt a férfit, aki egy ismerősével együtt számtalan alkalommal használta ki idős emberek leggyengébb pontját, az unokájukat.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Rétsági Rendőrkapitányság nyomozói országos koordináció keretében a Cserhát Mélységi Ellenőrzési Közterületi Támogató Alosztályával együttműködve 2021. június 11-én 15 óra 25 perckor egy budakalászi bevásárló központban fogtak el egy 30 éves adonyi és egy 24 éves helyi lakost.

A gyanú szerint 2021. június 4-én, a délutáni órákban ismeretlen személy hívott fel egy idős embert Diósjenőn azza, hogy a lányát tetten érték egy bűncselekmény elkövetése közben és ügyvédi költség miatt azonnal nagyobb összegre van szüksége. A telefon után a 30 éves férfi és nő társa az idős asszony lakásához ment, ahol a férfi magát ügyvédnek kiadva az időskorú 460.000 forint megtakarítását elvette.

A külföldi telefonszámról 2021 májusában és június elején több tucat Pest, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád megyei idős hölgyet hívtak fel, amelynek során magát a sértettek unokájának, gyermekének adták ki magukat ismeretlenek. A hívó azt állította, hogy a rendőrök nála kábítószert találtak, amennyiben nem ad részére pénzt, úgy börtönbe kerül. A pénzért egy ügyvédet küld. A megtévesztett emberek ezt elhitték és a helyszínre érkező 30 éves férfi és bűntársának odaadták megtakarításaikat. Egyes esetekben a sértettek arany ékszereiket, bankkártyájukat – a PIN-kóddal együtt –  adták át az ügyvédnek hitt csalónak.  Az eddigi adatok alapján a módszerrel nagyjából 20 millió forint kárt okoztak. A rendőrök arra számítanak, hogy az elfogás után még több hasonló esetre fény derülhet.

A rendőrök a vagyonvisszaszerzés keretében nagy összegű készpénzt, gépjárművet és egyéb vagyontárgyakat is lefoglaltak.

A rendőrség felhívása hasonló esetekre így hangzik:

“Felhívjuk a figyelmet, hogy az úgynevezett unokázós csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka,  akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

Járjon utána, hogy valóban baj van-e:
Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!
Tegyen fel ellenőrző kérdéseket:
„Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!
Egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.
Hivatalos személy nem kér pénzt:
se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
Ne adja meg adatait ismeretleneknek!
Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot!”

(Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek