Kína figyelmeztetett: Az országok egy kis csoportja már nem fogja megmondani nekik, mit tehetnek és mit nem

Megosztás

A kis csoport ebben az esetben a G7-et jelenti. Kína ezzel világosan kimondta, hogy teljesen megváltozott a világ és innentől a távol-kelet diktál?

„Már rég elmúltak azok az idők, amikor a globális döntéseket egy kis országcsoport diktálhatta” – figyelmeztette a kínai kormányzat a G7 országcsoport vezetőit Kína londoni nagykövetén keresztül. „Mi mindig úgy tartottuk, hogy minden ország egyenlő, legyen akár kicsi vagy nagy, erős vagy gyenge, szegény vagy gazdag, és a világ dolgait az összes országot bevonó konzultációval kell rendezni.”

A kínaiak arra reagáltak, hogy a G7-országok (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Kanada, Egyesült Államok) angliai tanácskozásán a felek olyan tervet fogadtak el, amivel felléphetnek a kínai Egy Övezet Egy Út (más néven Új Selyemút) programjával szemben. A programon keresztül Kína a világ számos országában finanszírozott infrastrukturális beruházásokat, de kritikusok szerint legtöbbször úgy, hogy beruházó államokat súlyosan eladósították Peking felé.

A Joe Biden amerikai elnök által javasolt Build Back Better World (B3W – Építsük Vissza a Jobb Világot) program az Új Selyemúthoz hasonló beruházásokat tartalmazna, de átláthatóbb lenne, és partnerként kezelné a fejlesztő országokat. Az azonban egyelőre nem tiszta, hogy ki és miből fogja finanszírozni ezt a programot.

A G7-csúcson ezen kívül a klímaváltozásról és a koronavírus-járvány utáni világról egyeztettek a felek, A BBC tudósítója szerint Biden elnök víziója szerint a következő évek a demokráciák és az autokráciák küzdelméről szólnak majd. Tudósítók szerint azonban Kínával kapcsolatban nincs egyetértés a G7-államok vezetői között, még abban sem, hogy Kínát partnerként, versenytársként vagy biztonsági fenyegetésként kezeljék. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek