Karácsony: A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága

Megosztás

A Fudan-üggyel kezdjük meg az ország visszafoglalását a hatalomtól – erről a főpolgármester szombaton a Kossuth téren, a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett demonstráción beszélt.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló politikus, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: megállítják a IX. kerületbe tervezett Fudan-beruházást, és minden olyan ügyben kiállnak, amelyben a kormány a 99 százalék helyett az 1 százalékos kiváltságos érdeket fogja képviselni. Karácsony Gergely közölte: Magyarországon a legnagyobb probléma most a jelenlegi hatalom, amelynek nincsen erkölcsi célja. “A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága” – fogalmazott a főpolgármester. Hozzátette, ez az ügy leleplezi, hogy “minden szavuk hazugság”, “minden ragaszkodásuk értékekhez valójában csak ravaszkodás”, valamint “számukra semmi sem szent”.

Karácsony Gergely szerint a Fudan-ügy arról szól, hogy “uralkodhatnak-e Magyarországon olyanok, akik a politikát uralkodásként fogják fel szolgálat helyett”; “lehet-e az országban olyan kormány hatalmon, amelynek számára az országból csak a hatalom a fontos”.

“A Fudan-ügy arról szól, hogy ez a tízmilliós kis ország végre dönthet-e a saját sorsáról, hogy leszünk-e igenis szabad nemzet” – közölte. A főpolgármester szerint a kínai egyetem ügye “a napnál világosabban mutatja, hogy ez a kormány a nemzet szuverenitása alatt a saját szuverenitását, a szabad rablását érti”.

Karácsony Gergely kitért arra is, a kormány nem él azzal a lehetőséggel, hogy a koronavírus-járvány által meggyötört Magyarországot, a magyar társadalmat és gazdaságot az Európai Unió visszatérítendő támogatásával “húzza ki a gödörből”, mert nem akarnak eladósodni. Ugyanakkor bármikor eladósodnak akkor, ha “orosz vagy kínai érdekekben kell a magyar adófizetők pénzéből eladósodni” – mondta.

A főpolgármester hangsúlyozta, nem a kínai emberek és nem Kína ellen tüntetnek, bár “egy világ választ el minket”, amikor emberi jogokról, demokráciáról beszélünk. “De megvan nekünk a magunk baja a diktátorokkal” – fűzte hozzá.

Karácsony Gergely kiemelte, a Diákváros miatt gyűltek össze, és azért, mert nem akarnak 500 milliárd forintból a magyar adófizetők pénzén felépített kínai elitegyetemet. Hangsúlyozta azt is, nem akarják, hogy Magyarországon a múlt újra és újra legyőzze a jövőt. “Nem akarunk kompország lenni, ki akarunk kötni biztonságban a nyugati parton” – fogalmazott. Karácsony Gergely arra kérte a résztvevőket, hogy vegyenek részt a Fudan Egyetemről indított konzultációban, az ellenzéki előválasztásban, támogassák az azon győztes jelölteket, jövő tavasszal jelentkezzek szavazatszámlálóknak, majd jövő áprilisban az országgyűlési választáson menjenek el szavazni.

A tüntetésen elhangzott korábbi felszólalásokról itt írtunk.

Forrás: MTI, Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Kapcsolódó cikkek