Már a brit hírszerzés is elképzelhetőnek tartja a vuhani laborból elszabaduló koronavírus elméletét

Megosztás

Erről számolt be vasárnapi számában a The Times, márpedig ez éles váltás a korábbi nézetekhez képest, hiszen a vírus első ismert felbukkanása óta ugyanis a brit, amerikai és egyéb nyugati hírszerzések rendre kizárták annak lehetőségét, hogy a virológiai intézet szerepet játszott volna a világjárványban – írja a Telex.

A brit hírszerzés eredetileg csak nagyon távoli lehetőségként említette, hogy egy laborból eredhet a járvány, most viszont már elképzelhetőnek vélik, állítják a lap forrásai.

Ez fontos fejlemény annak ismeretében, hogy a hét közepén Joe Biden amerikai elnök utasítást adott az amerikai hírszerzés számára, vizsgálják meg, származhat-e mégis laboratóriumból a koronavírus. Az amerikai hírszerzés persze nem csak ezt keresi, valójában két forgatókönyvet kell megvizsgálniuk: azt, hogy laborból származhat, vagy természetes úton fejlődhetett ki a vírus, ám az, hogy a laboros verziót is lehetőségként kezelik, új és kiemelt előrelépés. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy mindkét forgatókönyvről alacsony vagy mérsékelt meggyőződése van a hírszerzésnek egyelőre.

A laborból származás elmélet mostani erősödése mögött az állhat, hogy egy amerikai hírszerzési jelentés szerint a vuhani virológiai labor három munkatársa is úgy megbetegedett 2019 novemberében, hogy kórházi kezelésre szorultak.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek