Fizetniük kell majd a magyar diákoknak az eredetileg nekik szánt könyvtárért és edzőteremért a Fudan területén

Megosztás


A Fudan terveiről nyilvánosságra hozott legújabb minisztériumi prezentáció szerint nem követhető, milyen számokkal és területekkel kalkulál a kormány a Déli Városkapu fejlesztésében, a helyzetnek pedig anyagi kárát is láthatják a magyar diákok – írja a Népszava.

A most megjelent prezentációra kellett volna Karácsony Gergelynek és Baranyi Krisztinának „igent mondania” múlt héten, amikor a Fudan-ügyi kormánybiztos Palkovics Lászlóval egyeztettek, az ellenzéki politikusok azonban ellenezték a több ezer diáknak élhető lakhatást biztosító Diákváros projektet megcsonkító terveket.

Palkovics prezentációja szerint a teljes, Ferencváros déli és Csepel északi részét érintő Déli Városkapu megújítását újra kell gondolni. Bár a tervek szerint a fejlesztési terület 135 hektárosról 200 hektárosra nő, ennek magyarázata az, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium számításai beleveszik a városrészen épülő atlétikai csarnok, edzőpályák, ferencvárosi szabadidőpark, új evezős központ és a csepeli közpark területét is a projektbe. A térképes terveken az látható, hogy a Diákváros-tervekből fennmaradt kollégiumépítési célok egy, az eredetihez képest jóval kisebb helyen, ráadásul az atlétikai stadionnal és a ferencvárosi szabadidőparkkal osztozkodva valósulnának meg.

A Diákváros projekt háttérbe szorulását ennél is inkább jelzi azonban, hogy az eredetileg a magyar diákoknak tervezett sportlétesítmények és kulturális intézmények (pl. könyvtár) nemcsak a Fudan területén kapnak majd helyet,

de a magyar hallgatóknak fizetniük is kell majd ezek használatáért.

Népszava arról is beszámol, hogy a megvásárolandó telkek árán felül bruttó 686 milliárd forintba kerülhet a kínai egyetem és az azt kiszolgáló létesítmények felépítése, az éves üzemeltetési költség pedig 50 milliárd forint lehet.

A Fudan tandíjai emellett magyar viszonylatban rendkívül magasak, alapképzésen 2,3, mesterszakon 3,3 millió forintba kerülnének a képzések.

A Fudannak külön épülő, szám szerint 3000 kollégiumi hely egyikéért pedig 56 ezer forintot kell majd fizetniük az itt tanulóknak, szemben a magyar kollégiumok 10-15 ezres havi áraival.

Kapcsolódó cikkek